Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman fick ta emot hedersomnämnandet "Årets profil 2017" för sitt ledarskap på Eskilstuna-Kuriren och för sitt arbete med bland annat granskningen "Den svenska trollfabriken".

‒Eva Burman är en modern ledare med en stabil etisk grund. Med granskningen "Den svenska trollfabriken" uppmärksammade hon och hennes medarbetare frågor om nättroll som resulterade i en viktig debatt om nätsäkerhet. När Eskilstuna-Kuriren utsattes för allvarliga hot stod Eva Burman fast vid tidningens värderingar och visade prov på ett starkt ledarskap, säger Eva Karlsson vd för Bam consult som delar ut utmärkelsen.

‒Det är jättekul att få ta emot det här priset, jag är jätteglad och stolt. Det är roligt och hedrande att se att det arbete vi lägger ner på redaktionen och också de hot vi utsätts för efter publicering, uppmärksammas även utanför husets väggar, säger Eva Burman.

Artikelbild

Karriärstipendiat Stella Lindstam, Bam consults vd Eva Karlsson och årets profil Eva Burman, chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren, vid torsdagens prisutdelning. – Tänk att jag varje år får omge mig av så briljanta kvinnor, konstaterar Eva Karlsson.

Granskningen om den svenska trollfabriken kommer snart att få en uppföljning.

‒Det här är ett område som vi har goda kunskaper om och fortsätter att granska. Inom kort kommer en ny granskning om det svenska näthatet och det ska bli intressant att se vilka reaktioner vi får efter det, säger Eva Burman.

Arkitekten Stella Lindstam är delägare i bolagen Tovatt architects and planners och Eskilstunaföretaget Stadskoncept AB som bland annat ligger bakom utformningen och bygget av de uppmärksammade kopparfärgade flerfamiljshusen i kvarteret Vulkanen på Drottninggatan i Eskilstuna. Stella Lindstam har tidigare även drivit det egna klädmärket Stella Sofia.

Under torsdagen belönades hon med Bams karriärstipendium på 5 000 kronor för sitt entreprenörskap.

Artikelbild

Arkitekten Stella Lindstam fick årets karriärstipendium. Hon har också dubbel anledning att fira. Förutom stipendiet har Tovatt architects and planners just vunnit en arkitekttävling som innebär att de planerade punkthusen i kvarteret Nätet i Eskilstuna ritas av dem.

‒Det betyder jättemycket. Det blir ett kvitto på att det man gör är rätt. Jag känner mig stolt och hedrad, säger Stella Lindstam.

‒Hon är en inspirerande person som vågar följa sin passion och sina drömmar. Stella är en framgångsrik entreprenör som syns utåt och bidrar till Eskilstunas utveckling inom arkitekturen, säger prisutdelare Eva Karlsson.

Artikelbild

Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning, inledde dagen med att prisas på hemmaplan innan det bar av till Stockholm och festligheter i samband med Stora journalistpriset där granskningen "Den svenska trollfabriken" är nominerad i kategorin Årets berättare.

Utmärkelserna delades i samband med Eva Karlssons årliga seminarium på Elite stadshotellet i Eskilstuna. I år handlade det om det amerikanska begreppet "grit" som betyder ungefär uthållighet eller jävlar anamma. Forskning inom psykologin har visat att IQ, talang eller anlag inte är avgörande för att nå framgång, utan att det framför allt hänger på en persons inställning.

‒Det handlar om att man inte ger upp och kommer igen även om man stöter på motgångar. Att man tror på att man kan utvecklas, vill lära sig nya saker och inte nöjer sig med att vara exempelvis smart, säger Eva Karlsson som menar att problemet är att vi ofta berömmer talanger i stället för ansträngningen. Inte minst när det gäller barn.

Men har inte talang någon betydelse?

‒En person som saknar talang men som uppmuntras att jobba hårt för att nå sina mål kan gå om en person som har talang men saknar grit, säger Eva Karlsson.

Även årets pristagare, Eva Burman och Stella Lindstam är välbekanta med begreppet.

‒Det är ett befriande budskap att det är ens vilja som spelar roll och att misstag är ett steg på vägen till framgång, säger Stella Lindstam.

‒Jag har två barn som jag försöker lära att de måste kämpa, för ingenting kommer gratis. Jag brukar nämna Zlatan som exempel, han hade i och för sig talang men han spelade också fotboll flera timmar om dagen, säger Eva Burman.