På torsdagseftermiddagen tog han mot priset vid en ceremoni i samband med Advokatsamfundets fullmäktigemöte i Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm. Priset har delats ut sedan 1987 och går enligt samfundet till en "journalist som har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område på ett sakligt, engagerande och skickligt sätt".

Förra året fick Sveriges radios reporter Bo-Göran Bodin priset och året dessförinnan gick det till Peter Wolodarski på Dagens Nyheter.

I år är det alltså Eskilstuna-Kurirens Mathias Ståhles tur.

Artikelbild

Anne Ramberg, generalsekreterare, Advokatsamfundet.

‒Vi är jätteglada att få dela ut priset till Mathias Ståhle. Fri press och oberoende grävande journalistik är så väldigt viktigt och fungerar som effektiv kontrollmakt vid sidan om traditionella myndigheter, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Mathias Ståhle har arbetat på Eskilstuna-Kuriren i 17 år, bland annat som kriminalreporter och som grävande journalist.

I priskommitténs motivering står det: ”Mathias Ståhle har under många år utmärkt sig som en skicklig och orädd grävande reporter på Eskilstuna-Kuriren. Han har gjort flera uppmärksammade kriminaljournalistiska granskningar. Ståhle har också genomlyst politisk extremism, nu senast den främlingsfientliga organisationen Granskning Sverige. Mathias Ståhles arbete karakteriseras av mod, integritet och uthållighet. Ståhle besitter därtill en imponerande förmåga att resonera och samtala även med dem han synar allra tuffast.”

Förutom äran består utmärkelsen av ett diplom, blommor och 25000 kronor.

‒Det är roligt att bli uppmärksammad och det är roligt att få pris. Det är speciellt roligt och hedrande att bli nominerad till ett pris där juryn består av andra än journalister. Det är ju trots allt för andra än journalister man skriver, säger Mathias Ståhle.

Vad ska du göra för prispengarna?

‒Jag måste säga att det är uppskattat att få prispengar, för att jobba med journalistik är ingenting man gör för att bli rik. Det blir väl att amortera lite på lånen. Så kul är jag.

Advokatsamfundets journalistpriskommitté består av Stefan Lindskog, ordförande i Högsta domstolen, Christian Åhlund, advokat och Charlotta Friborg, ansvarig utgivare. Detta är andra gången en anställd på Eskilstuna-Kuriren får priset. 1988 fick Eskilstuna-Kurirens tidigare chefredaktör Hans Schöier utmärkelsen.