I många år har Eskilstuna toppat listan över landets storstadskommuner som samlat in mest pengar till Radiohjälpens kampanj Världens barn. Förra året fick dock Eskilstuna se sig besegrat av både Örebro och Örnsköldsvik. Men i år är Eskilstunaborna tillbaka i vinnarformen och har tagit hem förstaplatsen igen.

‒Vi var väl med i matchen även förra året. I år lyckades vi samla in mest även om det liksom förra året var jämnt i toppen. Men vi har slitit väldigt hårt, säger Göran Klingensjö, engagerad Eskilstunabo och biträdande kampanjledare för Världens barn.

I fredags sändes den stora Världens barn-galan på tv och i helgen kulminerade årets insamling över hela landet. När pengarna räknats står det klart att Eskilstuna hamnar före Örebro och Hässleholm i storkommunligan med 9,62 insamlade kronor per invånare. För att behålla förstaplatsen även nästa år efterlyser Göran Klingensjö ännu mer engagemang från medverkande organisationer, föreningar och lokalbefolkningen.

‒Vi kan samla in ännu mer pengar om vi vill. Men vi måste bli fler frivilliga som går ut och samlar in, för vi vet att Eskilstunaborna vill vara med och ge, säger han.

En av de insamlingsaktiviteter i Eskilstuna som genererat mest pengar i år var galan i Stålforsskolan som hölls till förmån för Världens barn.

‒Den drog in hela 70000 kronor, säger Göran Klingensjö.

Generösast bland alla Sörmlandskommuner är Gnesta som i år samlat in 16,03 kronor per invånare och Strängnäs som bidragit med 14,93 kronor per person. Flen skrapade ihop 3,75 kronor per invånare medan Trosa hamnade längst ner på Sörmlandslistan med motsvarande 1,86 kronor per person.

Totalt bidrog sörmlänningarna med 2208630 kronor i insamlingsbössorna till Världens barn varav Eskilstuna stod för 1003014 kronor.

Förutom de pengar som samlas in i bössor och genom evenemang i Eskilstuna och andra kommuner skänks mycket pengar från privatpersoner direkt till Radiohjälpen.

Under de 20 år som Världens barn-insamlingen pågått har det samlats in sammanlagt över 1,5 miljarder kronor i hela landet.