Det var en stor polisinsats med flera enheter som slog till mot fastigheten vid Idunplan i Eskilstuna på måndagsförmiddagen den 1 april. Klockan 09.42 hade polisen fått in ett samtal om en eventuell misshandel på Västergatan. Knappt tio minuter senare kom polis till platsen. Snart stod det klart att det handlade om mer än en misshandel och polisen gick ut med en kortfattad information om att man utredde ett grovt våldsbrott.

Så småningom kunde man också berätta att en man i 30-årsåldern hade gripits och att det också hade funnits två andra män på platsen som man redan då misstänkte inte hade varit där frivilligt.

Förundersökningen är nu avslutad och den gripne mannen, bosatt i Eskilstuna, åtalas för människorov, alternativt olaga frihetsberövande, misshandel och försök till utpressning. Brottsoffret är en 24-årig man.

Artikelbild

| Polisen gjorde ett stort tillslag mot en fastighet nära Idunplan den 1 april. Nu har den man som greps på platsen, åtalats.

Den andra åtalspunkten gäller olaga frihetsberövande. Brottsoffret: en 27-årig man.

Enligt uppgifter i stämningsansökan så nekar den åtalade mannen till alla anklagelser.

Åklagaren Immanuel Winbergh är av en annan uppfattning.

I gärningsbeskrivningen skriver han att mannen med våld har spärrat in 24-åringen i lägenheten med uppsåt att öva utpressning mot honom. Det ska ha börjat med att han slog och sparkade 24-åringen i fastighetens källare för att sedan tvinga in honom i lägenheten och hålla honom kvar där tills polisen kom.

"... han har sagt att 24-åringen inte får lämna lägenheten och förstärkt detta genom att ha uppträtt aggressivt, utövat våld och uttalat hot om ytterligare våld..." skriver åklagaren bland annat.

Enligt åklagaren ska den åtalade också ha slagit och sparkat 24-åringen och ha skurit honom i ett finger med en kniv. 24-åringen ska ha svimmat till följd av våldet.

Den misstänkte mannen ska också ha hotat att döda 24-åringen – och försökt få honom att betala 20 000 kronor. Han ville ha 8 000 kronor senare samma dag. Om inte polisen hade ingripit hade sannolikt brottet fullbordats, konstaterar åklagaren.

Den 27-årige mannen som också är brottsoffer i målet ska också han ha blivit berövad friheten i lägenheten med hot och våld från den åtalade.

Bland åklagarens bevisning finns bland annat förhör med flera vittnen och journalanteckningar från sjukhuset.

Under rättegången planerar åklagaren också att spela upp 27-åringens elva minuter långa larmsamtal där han ringer och vädjar om hjälp och berättar hur han och 24-åringen hållits fångna och utsatts för hot och våld.