Eskilstunamoderaterna vill att Eskilstuna, tillsammans med Nyköping, ska "gå före i arbetet mot hedersförtryck och utreda förutsättningarna för slöjförbud i för- och grundskola".

Enligt Jari Puustinen (M), kommunalråd i Eskilstuna, vittnar flickor och kvinnor som utsätts för hedersförtryck om att kraven på att täcka sin kropp och sitt hår är en del av själva förtrycket.

– Ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Eskilstuna vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång. Det handlar om att barn ska få möjligheten att vara barn, när du är vuxen kan du själv bestämma hur du vill ha det. Framför allt har en tioåring inte möjlighet att fatta sådana beslut på egen hand, säger Jari Puustinen i ett pressmeddelande.

Artikelbild

Jari Puustinen var tidigare ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna kommun. Hur många barn som bär slöja i Eskilstunas skolor finns dock inga uppgifter om.

– Det finns flickor med slöja i våra verksamheter, både i förskolan och i grundskolan. Gällande antalet flickor så har jag ingen siffra, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Moderaterna i Eskilstuna anser att riksdagen ska utreda förutsättningarna för ett slöjförbud i förskola och grundskola. I väntan på att riksdagen tar tag i den utredningen vill Jari Puustinen och partikollegan Anna af Sillén i Nyköping, att Eskilstuna och Nyköping gemensamt ska undersöka möjligheterna för kommunerna att införa ett förbud.

"Ett förbud gör att det är samhället som tar konflikten med familjerna – och inte enskilda flickor och kvinnor. Att förbjuda beslöjning i skolan skulle skydda kvinnor och flickor vars frihet inskränks av patriarkala kulturer. Minderåriga flickor ska inte förknippas med en sexualisering som svensk lag inte stödjer. Svenska skolan ska inte medverka till att upprätthålla så kallade oskulds- och hedersnormer", skriver Moderaterna i sitt yttrande.

Artikelbild

Johanna Karlsson och Cristina Lindström från Nyköping tycker att människor ska få bestämma själva om de vill ha slöja eller inte.

– Så länge man väljer slöjan själv är det inga problem och man får inte pracka på någon slöja enligt islam, säger Johanna Karlsson som själv är muslim sedan två år tillbaka.

Artikelbild

– Om jag vill ha keps, halsduk eller sjal får jag välja själv. Om man känner sig trygg med sjalen i skolan ska man självklart få ha den på sig, säger Cristina Lindström.

De två vännerna står långt ifrån varandra politiskt. Johanna Karlsson kallar sig kommunist och för Cristina Lindström är det "SD rakt av". Cristina Lindström tror visserligen att SD skulle vara för ett slöjförbud, men håller inte med partiet om allt.

Artikelbild

– Det är upp till människor själva, inte kan jag stå här och bestämma det.

Johanna Karlsson ser ett förbud som kränkande, hon tror att det vore bättre att personal på skolorna pratar ordentligt med flickorna och hör om de har på sig slöjan frivilligt.

– Burka och niqab funkar inte i skolan, det fattar jag, säger Johanna Karlsson som känner sig lugn och trygg och självsäker med sjalen på.

Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna kallar Moderaternas utspel både bedrövligt och populistiskt.

– Tycker det är magstarkt av Jari Puustinen som varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden i fyra år och hade kunnat satsa på andra åtgärder för att fånga upp flickor som riskerar hedersförtryck, att föreslå detta i stället för att exempelvis bygga upp elevhälsan. Skolan har ett oerhört ansvar för att upptäcka hedersförtryck och det ska göras i dialog med personal och genom utbildningsinsatser och jämställdhetsarbete. Inte genom förbud som spelar främlingsfientliga krafter i händerna, säger hon.

Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna har inte heller mycket till övers för Moderaternas förslag.

– Vi har föreslagit en rad åtgärder för att bekämpa hedersförtrycket i Eskilstuna. Vi vill ha ökad samverkan mellan kommun och andra organisationer, utbildning för vår personal, en hjälptelefon för unga utsatta, en handlingsplan och en kartläggning. Dessvärre har Moderaterna röstat ned en del av dessa förslag. Jag välkomnar deras engagemang men tycker att det klingar falskt att komma nu kvart över tolv, säger Stefan Krstic (L).

– Det viktigaste är att stärka flickor så att de får forma sina egna liv. Det är ointressant vad flickor har på huvudet, men mer intressant vad de har inuti skallen. Förbud är inte rätt väg att gå, även om vi anser att slöjan är en symbol som inte främjar jämställdhet och flickors rättigheter, fortsätter han.

Sverigedemokraterna i Eskilstuna omfamnar däremot Moderaternas idé.

– Sverige har kommit långt i kampen för kvinnors rättigheter och det är nu dags att stå upp för de svenska värderingarna och tydligt markera mot de unkna kvinnovärderingar slöjan står för. Därför välkomnar vi Moderaternas hållning om att återigen ansluta sig till SD:s linje, säger Kim Fredriksson (SD), oppositionsråd i Eskilstuna, i en kommentar.