Det var ett enormt massmediauppbåd som hade letat sig fram till Västmanlands tingsrätt på fredagseftermiddagen för att ta del av de två häktningsförhandlingar som skulle hållas mot den 18-årige man och den 41-åriga kvinna som misstänks för mord och mordförsök på kvinnans pappa och mamma i Arboga den 3 augusti.

Vid lunchtid på fredagen hade åklagaren skickat in de häktningsframställningar som låg till grund för förhandlingarna. Enligt dessa var 18-åringen misstänkt för mord och mordförsök tillsammans och i samförstånd med en annan person. Misstankarna mot den 41-åriga kvinnan var samma, men åklagaren hade ett alternativt yrkande om tingsrätten skulle finna att hon inte skulle kunna ha agerat fysiskt själv vid mordet och mordförsöket. I så fall menade åklagaren att hon i vart fall skulle kunna häktas för anstiftan, alltså att hon förmått 18-åringen att utföra brottet. Och att hon medverkat till gärningarna genom "råd och dåd", som åklagaren beskrev det.

Men när tingsrätten väl meddelade sitt beslut en bit in på kvällen, handlade det inte om anstiftan eller någon medverkan, utan om mord och mordförsök också i kvinnans fall. Det innebär att tingsrätten under häktningsförhandlingen (som hölls bakom stängda dörrar för allmänhet och media) fann att det just nu finns bevis och tecken som tyder på att kvinnan också har agerat själv vid mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma.

Tingsrätten fattade också beslut om en ganska ovanlig åtgärd: yppandeförbud. Det betyder att ingen av de inblandade i utredningen har rätt att uttala sig om fallet. Och speciellt inte om det som har sagts under häktningsförhandlingarna.

Polis och åklagare får också mer tid på sig för den fortsatta utredningen nu än vad som är normalt. Oftast gäller en häktningsperiod i två veckor innan det är dags för åtal eller omhäktning. Den här gången får man fyra veckor på sig.

– Det är uppenbart att längre tid än två veckor behövs för åtal, konstaterade domaren.

De misstänkta då? Vad sa de under fredagen?

Under den korta tid som var offentlig i 18-åringens fall förklarade hans advokat att 18-åringen förnekade brott.

Den 41-åriga kvinnan, som under den tid som förhandlingen var offentlig gömde sitt huvud under en grå kofta för att inte synas, sa ingenting med egna ord. Hennes advokat sa bara att hon "bestrider häktningsyrkandet".

När tingsrätten meddelat sina beslut höll kammaråklagare Jessica Wenna en kort improviserad presskonferens utanför rättssalen.

Där konstaterade hon att det nu råder yppandeförbud vilket betyder att hon inte kan säga så mycket. Men att båda misstänkta förnekar brott, att det är ett mycket bra polisarbete som nu har gjorts, att bevisen mot de misstänkta skiljer sig åt, att förhör och analyser ska fortsätta - samt att hon inte har några uppgifter om hur den skadade mamman mår.