På Seniorcentrum i Eskilstuna hade fem lokala tremannalag samlats för att kora en kommunmästare i PRO-Vetarna. Traditionsenliga segrarna Slagsta såg sig dock inte som favoriter detta år:

– Vi saknar vår expert i dag så jag gissar att Torshälla vinner, men med oss som "underdog", säger Bo Cederfjord i Slagstalaget och skrattar.

Hur har du förberett dig inför finalen?

Artikelbild

– Jag har läst på lite extra om aktuell politik, både inhemsk och utrikes. Det är bra att kunna namn på till exempel USAs vice president eller utrikesminister, säger Bo och konstaterar:

– Jag läste riksfinalens frågor från förra året, de var jättesvåra!

I Eskilstuna finns det tio PRO-föreningar, samtliga har haft en intern utslagstävling och sedan har de fem bästa föreningarna gått vidare till onsdagens final. Klockan 10.00 startade frågetävlingen, inte bara i Eskilstuna utan i samtliga kommuner i Sörmland.

Alla tävlande lag fick ett papper med tre frågor, fem minuters betänketid och sedan skulle svaren lämnas över till Eva Johansson, ordförande i PRO Eskilstuna och till dagen tävlingsledare.

Artikelbild

Laila Rothmaier och Kristina Eriksson hade konstruerat dagens frågor.

– Det måste alltid vara en idrottsfråga med, annars blir folk upprörda, förklarar Kristina Eriksson skrattande.

Artikelbild

Ärla/Stenkvista visade sig vara vassast när de 36 kniviga frågorna var besvarade. De hade ledning från start till mål och med 26 rätt får de försvara Eskilstunas färger i distriktsfinalen 15 maj i Bettna.

Svaret på första frågan? Jerry Williams! Men det var inte alla lag överens om. Låten skrevs nämligen av John Lennon, vilket svar de fick fel för.