Enligt Vänsterpartiets gruppledare är försäljningsplanerna av lägenheter och Munktellbadet ett tecken på att majoriteten har tappat greppet om ekonomin.

– Det vi nu ser är en kommunledning som säljer ut gemensamma tillgångar i rasande takt. Socialdemokraternas väljare blir förlorare när privatiseringen breder ut sig, hävdar Maria Chergui.

Hon anser att Socialdemokraterna agerar svekfullt.

– Att S ställer sig bakom moderaternas utförsäljning av kommunala hyresrätter är kortsiktigt tänkande, och ett svek mot alla som är i behov av att hyra för en rimlig kostnad. Det är också ett svek mot kollektivet då det är Eskilstunaborna som äger bostadsbolaget.

Maria Chergui anser att en försäljning av hyresrätter riskerar att urholka bolagets ekonomi.

– Det är ingen förlustaffär att äga hyresrätter, tvärtom. Och så fort hyresrätterna säljs så riskerar hyrorna att chockhöjas. Det hände med de 100 hyresrätter som majoriteten sålde för två år sen, säger hon.

Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson säger att hans parti kan acceptera att ett mindre antal lägenheter säljs ut.

– Men då pratar vi kanske om ett par hundra, inte ett par tusen som Moderaterna nämnt. Syftet med en försäljning ska också vara att man får in en ny ansvarstagande aktör som vill vara med och skapa attraktiva bostadsområden och stadsdelar. Att sälja bara för att få in pengar står vi inte bakom för man gör sig även av med intäkterna, och bostadsbolaget är en kassako, säger han.

SD har ännu inte bestämt sig för hur man ser på en eventuell försäljning av Munktellbadet.

– Om Munktellbadet går med förlust år efter år trots koncernbidrag så blir det till sist nödvändigt att göra något. Vi vet inte hur kommunens kostnader för exempelvis simundervisning skulle förändras eller hur det skulle slå mot skolornas budget, säger Kim Fredriksson.

Liberalernas gruppledare Stefan Krstic anser att kommunens drift av Munktellbadet ska upphöra.

– Vi har länge tjatat om att lägga ut Munktellbadet på entreprenad. Privata aktörer bör hantera privata åtaganden och nöjesliv, och kommunen ansvara för skola, vård och omsorg, säger han.

Enligt Liberalerna kan dessutom cirka 2 500 kommunala lägenheter säljas.

– Det är rimligt att gränsen för kommunens bestånd av hyreslägenheter går vid 25-30 procent av det totala beståndet i Eskilsstuna. I dag är det cirka 33 procent, säger Stefan Krstic.