Drygt 100 utställare är på plats för att delta i mästerskapen som precis som för två år sedan hålls i Vilstahallen. När tidningen är på besök har tävlingarna precis kommit i gång.

Deltagarna kommer från hela landet och har förberett sina djur som ligger kammade och fina på en liten bricka som bärs fram till domarna för bedömning.

Domarna kommer bland annat från Storbritannien och Nederländerna. De är klädda i vita rockar och sitter vid ett bord mitt i hallen där de granskar djuren.

Artikelbild

– De bedömer hela djuret, längden på pälsen och hur lockarna ligger, säger Rose-Marie Sörsäter från Kumla som är med och tävlar med sitt åtta månader gamla marssvin Ixias Daredevil.

Några förhoppningar om att vinna har hon inte säger hon. Det har däremot Siri Sabelström från Stockholm som tävlar med sitt marsvin Marabou.

– Det är nervöst att tävla men väldigt roligt också. Man träffar så mycket folk, det blir som en klubb man är med i, säger hon.

För Eskilstunabon Jens Lindgren är det mycket att stå i som utställningskommissarie under helgen. Han ställer dessutom själv upp i tävlingarna med sex djur.

Artikelbild

Här hänger de åtråvärda pristroféerna som ska delas ut under SM-tävlingarna.

– Jag tror chanserna är små att vinna, det är inte mitt starkaste år.

Hans intresse för marsvin började när han fick sitt första djur i tioårsåldern. Han fastnade och med tiden växte vurmen för de små pälsklädda djuren. I dag har Jens och hans sambo närmare 150 avelsdjur hemma.

Artikelbild

Svenska musföreningen fanns också representerade i Vilstahallen.

– Marsvin är ett fantastiskt trevligt djurslag, framför allt till sällskap. De blir väldigt tama, de pratar, är aktiva och enkla att sköta och utfodra.

För många Eskilstunabor är Jens Lindgren mer bekant som skolledare än som marsvinsentusiast. Han var tidigare rektor på Slagstaskolan men bytte för ett och ett halvt år sedan till rektorsstolen på Lagersbergsskolan.

Artikelbild

I helgen pågår de svenska mästerskapen i marsvin i Vilstahallen. Här har några av djuren gjorts i ordning och väntar på domarnas granskande blickar. Jens Lindgren, tvåa från vänster, är utställningskommissarie men är också med och tävlar.

Det måste vara en hel del att göra som rektor. Hur får du tid över till alla marsvin?

– En väldigt relevant fråga, haha! Nej men, det går bra. Har man många järn i elden så har man också farten uppe. Det gäller att utnyttja precis all tid man har. Men det är inte många lugna stunder med ett glas vin i handen. Och marsvinen ger väldigt mycket energi och kraft tillbaka. Och så träffar man väldigt många trevliga människor.