På Fristadstorget är byggandet av valstugorna i full gång. Men nytt för i år är att politikerna inte håller med stuga själva utan de får äran att inviga kommunens nylanserade evolutionsbodar.

– Tidigare år har det varit ett spretigt uttryck med valstugorna. Det kom ett initiativ tidigt i vår om att i stället ta fram något enhetligt. Tanken är att det ska vara enkla bodar som man kan plocka upp och ner, berättar Daniel Ängmo som tagit fram bodarna tillsammans med konsultfirman Tyréns.

De är tillverkade av lättmetall och taket är gjort av väv vilket gör dem relativt lätthanterliga.

– Det är bodar som tillhör kommunen som vem som helst kan hyra. Vi har tänkt oss ett enkelt uttryck, men som ändå är tydligt. De kommer att vara helt svarta och gråa med både täta och genomsiktliga partier, uppger Daniel Ängmo.

Det kommer givetvis att finnas uttag för kaffebryggande, telefonladdande eller fläktar. Det ska även gå att låsa boden när man går hem för dagen. Det går att variera med plexiglas och täta skivor som väggar.

– Man kan använda det till vad som helst. Marknadsstånd och sälja hantverk, eller mässmontrar inomhus, säger Daniel Ängmo.

Bodarna kommer att utvecklas under tid efter input av användare. Daniel Ängmo hoppas på att fler kommuner ska ta liknande initiativ.

– Jag har pratat med andra statsarkitekter runt om i Sverige som tycker att det är en väldigt bra idé, säger Daniel Ängmo.

De partier som valt att hyra en Evolutionsbod är Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet samt Vård för pengarna.

Efter att politikerna har flyttat ut kommer evolutionsbodarna att användas till ett projekt i Torsälla.