När kulturkonventet Folk och kultur rullade vidare i Munktellstaden i Eskilstuna på torsdagen stod Sörmlands Media som arrangör för en populärkulturell paneldebatt om listor på Munktell Science Park. Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidnings kulturredaktör Catarina Nitz höll i debatten och hade sällskap av Johanna Iggsten, producent för Sörmland Topp 5 på Radio Sörmland, kulturjournalisten och författaren Rolf Hammarlund samt komikern Peter Torsén.

Debatten, eller snarare det lättsamma samtalet, kom att kretsa kring listans betydelse förr och nu. Rolf Hammarlund bjöd på en kort historik om musiklistor och hade bland annat med sig en utskriven kopia av den amerikanska legendariska Billboardlistan från april 1964 när Beatles hade låtar på första, andra, tredje, fjärde och femte plats.

‒Det tror jag inte att någon slår, de hade även sex låtar till med på listan, sa Rolf Bengtsson.

Peter Torsén fyllde på med att berätta om sin uppväxt där han började skriva listor tidigt och aldrig egentligen slutat. Han hade laddat upp med ett flertal egna listor inför debatten.

[fakta nr="1"]

‒Att göra listor är ett sätt att strukturera livet, få allt att fungera. Olika perioder i livet är beroende av olika listor, säger Peter Torsén som blev utvald att vara med i Tio i topps jury som ung.

‒Jag blev utvald av Sveriges radio 1969, det var en riktig kick, sa Peter Torsén och beskrev hur hela Sverige stannade klockan 15 varje lördag när Tio i topp sändes.

Johanna Iggsten berättade om hur hon för elva år sedan drog igång Sörmland topp fem på Radio Sörmland och hur den har utvecklats genom åren. Hon är övertygad om att listor är lika viktiga i dag som de var förr.

Listor säger mycket om vår samtid, de är som monument av en epok.

Johanna Iggsten, journalist på Radio Sörmland

‒Det är en sorts filtrering i ett överflöd, ett sätt att navigera sig. Listor säger mycket om vår samtid, de är som monument av en epok och samtidigt är listor ett snyggt sätt att göra något tillgänglig, sa Johanna Iggsten.

Medan både Catarina Nitz och Johanna Iggsten inte är utpräglade listmänniskor slog Peter Torsén och Rolf Hammarlund fast vilken lista som är den viktigaste.

‒För mig var listor viktigare förr, jag listade låtar och gav dem betyg så som A+ eller B-. I dag är den handskrivna att-göra-listan den klart viktigaste, sa Rolf Hammarlund och fick medhåll från Peter Torsén.

‒Jag har en karriärslista över saker jag vill hinna göra, men listan över det som ska göras i hemmet är viktigast, sa han.

[fakta nr="2"]