Det var den 3 juli förra sommaren som polisen fick tips om att rånare skulle slå till mot Coop Konsum på Stationsvägen i Ärla vid öppningstid dagen därpå. Informationen var detaljerad och polisen fick både veta vilka personer som skulle utföra rånat, att de skulle vara utrustade med en pistolattrapp och en yxa och att de skulle ha hyrt en bil. Polisen fick också veta varifrån bilen skulle hyras. Enligt tipset planerade rånarna också att binda personalen.

Efter att ha gjort vissa kontroller där polisen bland annat fick bekräftat att en tidigare känd 38-åring hade hyrt en bil precis som uppgiftslämnaren hade påstått, var polisen redo.

En tid innan butiken skulle öppna fanns poliser utposterade på olika platser runt butiken i Ärla. Några överblickade infarterna till Ärla, några befann sig i en skogsdunge drygt 100 meter från en av butikens dörrar, för att ha full uppsikt.

Efter en timme kom beskedet i radion till de gömda poliskollegorna om att en misstänkt bil var på ingång. Bilen parkerades och poliserna såg hur två personer, 38-åringen och 28-åringen klev ut.

När de sedan plötsligt började gå, rakt mot de gömda poliserna, gick allt väldigt fort och männen greps när de bara var ett par meter från poliserna.

Efter en omfattande utredning åtalades männen knappt ett år senare för förberedelse till rån. Nu har Eskilstuna tingsrätt meddelat sin dom.

Den 28-årige mannen frias helt. Han nekade till brott och menade att han inte visste vad som var på gång. När han kom till platsen och förstod, förklarade han att han inte ville vara med och tingsrätten friar honom.

38-åringen som har erkänt, fälls däremot. Han behövde pengar och hade efter planering beslutat sig för att utföra rånet på Coop Ärla.

Tingsrätten dömer honom för förberedelse till rån och för vapenbrott eftersom han i december förra året ertappades med en pistol och sju patroner. Påföljd för 38-åringen: skyddstillsyn med 220 timmars samhällstjänst. Tingsrätten konstaterar bland annat i domen att det har skett en påtaglig förbättring i 38-åringens liv, vilket gör att han döms till skyddstillsyn och samhällstjänst i stället för tio månaders fängelse.