Under måndagen upptäcktes en del inställda tåg i SJ:s tidtabell. Det är Mälartåg på sträckorna mellan Örebro Södra och Stockholm som är inställda. Orsaken är en försenad leverans av de nya tågen som gör att flera avgångar på sträckan tvingats ställas in. 

– Vi har inte fått in tillräckligt många nya Mälärtåg. Jag vet inte exakt vad anledningen är men det är en försenad leverans, säger SJ:s presskommunikatör Stephan Ray.

Totalt handlar det om åtta avgångar från Eskilstuna som påverkas. Sju av dessa är på sträckan Örebro Södra och Stockholm samt en avgång mot Uppsala.

– Vi hade en plan om att ha ett visst antal fordon vid den här tidpunkten, men vi har inte fått in den mängd ännu vilket gör att vi har en förskjutning på den tänkta tidtabellen. Så det är en planerad utökning som vi inte kan köra ännu, säger Christer Litzell, affärschef på SJ.

De nya tågens tidtabeller bygger på att tågen färdas i 200 km/h. Det gör att SJ har valt att inte ersätta trafiken med de gamla regionaltågen som åker i 160 km/h. Problemet förväntas vara åtgärdat den 26 januari. 

– Tanken var att utöka med ytterligare ett tåg från och med nu, men de nya tågen har inte hunnit besiktas ännu. Samtidigt har vi börjat med sanering på ett av tågen som varit utsatt för klotter och tagits ur trafik. Det arbetet kommer att komma igång mer och mer, säger Christer Litzell.