I år var det 700-årsjubilerande Torshälla som lite av ett tema i fotoklubbens kalender. Sex av tolv bilder var tagna i Torshälla från Nyby bruks kuskskola nådens år 1885 fram till 1953 års norsfiske sedd genom Harald Bäckströms objektiv.

Nästa år återgår man till det lite vanligare mönstret.

‒Vi brukar blanda hejvilt, säger Rolf Waltersson i Eskilstuna fotoklubb.

Artikelbild

| Bröderna Thörn åkte elektriskt redan under 40-talet då de levererade pilsner för bryggeriaktiebolagets räkning.

På en punkt är nästa års kalender lik årets - det är en handkolorerad bild som pryder omslaget. Nästa års kalender, som ges ut för 33:e året i rad, består av en bild på Centralstationen i Eskilstuna så som det såg ut klockan 9.40 en sommardag kring det förra sekelskiftet. Bakom stationen syns Östra Åsgatan och ett Nyfors bestående av bara låga hus.

‒Handkoloreringen gör att det hela blir lite mera iögonfallande, men man har ändå kvar känslan av att det är en gammal bild, säger Rolf Waltersson.

Förutom att man inom klubben nästan alltid spanar efter liggande bilder -för att det ska täcka den hälft som inte består av den givna kalendern - så är man också alltid på jakt efter bilder som rymmer en intressant berättelse.

‒Det får gärna vara något mer än bara årtal och torra fakta, säger Rolf Waltersson och pekar ut flera exempel ur kalendern där man gärna berättat hela historien bakom tidpunkten och personerna bakom bilden.

Artikelbild

| Familjen Ståhl ska på cykelutflykt och bara damerna har utrustats med sådana i grunden ocoola detaljer som kedjeskydd stänkskydd på bakdäcken.

Tuffaste uppgiften är alltjämt att hitta intressanta vinterbilder.

För fotoklubben är ändå allt arbete med kalendern väldigt viktigt. Överskottet från utgivning och försäljning ger klubben en chans att betala hyran för de egna lokalerna och möjligheter att betala för antingen ny utrustning eller finansiering av gammal utrustning som behöver repareras

Artikelbild

Rolf Waltersson i Eskilstuna fotoklubb är klar med klubbens kalender för 2018.

Och så framgångsrika är fotoklubbens medlemmar att man redan nu har ett par ganska självklara aspiranter till 2019-års kalender.

‒Det är alltid bra att ha en bas att utgå från, risken är väl att vi hittar något som är bättre och som går in och ersätter de gamla idéerna, avslutar Rolf Waltersson, som dock vill sortera in den sortens problematik under rubriken: Kära bekymmer.