Längs med tegelväggen vid S:t Eskilskyrkans entré på Båtmansgatan står tre blomkrukor i gjutjärn, mellan dessa var fram tills nyligen två vita gjutjärnssoffor placerade. Nu finns där endast en soffa, den andra har blivit stulen.

– Jag upptäckte det i tisdags morse, men jag vet inte exakt när soffan stals. Det kan ha hänt tidigare, säger Hans-Erik Åkerlund som är engagerad i församlingen och den som polisanmälde stölden.

Polisen bekräftar att en anmälan kommit in och att brottstiden är satt till mellan klockan 15 på måndagen och halv nio på tisdagsmorgonen.

Den försvunna soffan är ingen lättviktare, exakt vad den väger kan inte Hans-Erik Åkerlund svara på men det krävs en rejäl insats för att flytta på möbeln vars gavlar och rygg är gjord helt i gjutjärn. Endast ribborna är i trä.

– Soffan väger åtskilliga kilon, det är inget du bär iväg på själv. Tjuvarna har förmodligen stannat med en större bil eller ett släp och kört iväg med den, säger Hans-Erik Åkerlund.

Nu hoppas han att det faktum att stölden uppmärksammas kan leda till att den stulna soffan återfinns.

– Den är lite speciell i utformningen så någon kanske kan ha sett den någonstans. Jag hoppas att det kommer in lite tips.