Det är fjärde gången en seniormässa anordnas i Eskilstuna. Bakom arrangemanget som turnerar runt i landet på ett 40-tal orter står medieföretaget News55 med dess grundare Artur Ringart. Tanken är att mässan ska bjuda på både nytta och nöje och programutbudet är onekligen brett. Viktiga samhällsfrågor debatteras, det ges föreläsningar och det bjuds på underhållning. Lägg därtill fri entré så är det lätt att förstå att mässan lockar ett stort antal besökare.

‒Det är ett bra koncept och det som sticker ut här i Eskilstuna är ju de här fantastiska lokalerna, säger mässans projektledare Lina Bergsbo och sveper runt armen i riktning mot museets många veteranfordon.

[fakta nr="2"]

Artikelbild

Peppe Eng är moderator under seniormässans många debatter.

Vid de talrika montrarna återfinns allt från pensionärsorganisationer till banker, föreningar, bostadsmäklare, resebyråer, optiker, begravningsfirmor och myndigheter.

‒Det är utställare som intresserar målgruppen. Och med tanke på att det är valår har vi dessutom företrädare för en rad olika partier representerade här, säger Lina Bergsbo.

På den stora scenen agerar tv-profilen Peppe Eng moderator i debatter och föreläsningar. Han tycker inte ordet pensionärer är en särskilt bra benämning på den äldre delen av befolkningen.

‒Nej, vi säger hellre erfaret folk. Vi blir fler och fler och vi har mer och mer makt. Och den makten ska vi ta vara på, säger han.

En av programpunkterna under tisdagen handlade om var och hur de äldre i samhället ska bo. Stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) berättade från scenen att det behövs billigare och mindre bostäder i attraktiva lägen i kommunen.

‒Vi behöver bygga ett äldreboende per år de närmaste fem åren för att möta behoven.

På plats fanns naturligtvis även Eskilstuna-Kuriren för att informera om digitala abonnemang och hur man laddar ner och använder nyhetsappen.

‒Det är många prenumeranter som inte känner till att man kan läsa e-tidningen i nyhetsappen. Men alla vi pratar med är väldigt positiva, säger tidningens chefredaktör Eva Burman.

Bland alla besökare på mässan fanns May-Britt och Lars-Erik Morin från Torshälla som stannade till vid resebyrån EGE-trafikens monter för att få lite tips på säsongens resekatalog.

‒Vi funderar alltid på att resa någonstans. Då har man något att se fram emot. Och vi föredrar att läsa i katalogen, det är bättre än internet. Vi är väldigt sugna på att åka till Irland, där har vi aldrig varit, säger May-Britt.