Det var den 8 maj i år som de fyra killarna, nu 15, 17, 18 och 19 år gamla klev in i butiken Jula på Folkestaleden i Eskilstuna. Med sig ut hade de hörlurar och usb-minne som de inte betalade för. En av dem bar också en kniv vid tillfället.

Killarna ertappades och det blev rättssak av händelsen och nu har alla fyra fått sina domar. De döms alla till dagsböter på olika summor för brottet ringa stöld, det som tidigare kallades snatteri. En av dem döms också för brott mot knivlagen.

Under förhören har killarna berättat att de inte hade planerat att stjäla något när de gick in i butiken. Beslutet att stjäla hörlurar, både "in ear" och "on ear"-lurar och ett usb-minne var en illa genomtänkt impulshandling, har de berättat. En av dem öppnade varornas förpackningar inne i butiken och sedan passerade de kassan med varorna i fickor eller på kroppen och gick ut. Utan att betala.

Att 18-åringen i sällskapet bar en kniv vid samma tillfälle uppskattas inte heller av rättssamhället. Han försökte förklara att kniven inte var hans utan tillhörde en vän och att han hade använt den några dagar tidigare när han var ute i skogen. Efter besöket på Jula hade han tänkt att åka till kompisen och lämna tillbaka kniven, sa han. Tingsrätten tror inte på hans förklaringar och dömer honom av den anledningen för brott mot knivlagen.

Tonåringarna döms till mellan 30 och 40 dagsböter och summorna varierar mellan 1 500 och 2 000 kronor. Värdet på det stulna varierade mellan 149 och 499 kronor.