Chokladometern är en graf som visar hur många 100-grams chokladkakor du förbränner beroende på vilket färdsätt du väljer att ta dig till jobbet med. Den gäller för den genomsnittliga jobbresan för en Eskilstunabo.

Chokladometern visar ett av många starka starka skäl till varför du ska promenera varje dag till jobbet. En genomsnittlig jobbpromenad förbränner hela 29 stycken 100-gramschokladkakor i månaden. Det är mer än dubbelt så mycket som att ta cykeln, 14 chokladkakors förbränning. Att ta bussen till jobbet förbränner tre chokladkakor och sämst av allt är inte helt oväntat att ta bilen. Då är förbränningen en enda chokladkaka.

– En Eskilstunabos genomsnittliga resa till jobbet är 5,4 kilometer per dag. Det baseras bland annat på resedagböcker, telefonintervjuer och enkäter som vi tidigare har gjort, säger Sabina Dernelid, projektsamordnare i mobilitetsgruppen på Eskilstuna kommun.

Artikelbild

| Antalet 100-grams chokladkakor som förbränns vid olika sätt att ta sig fram och tillbaka till jobbet. Att gå förbränner 29 chokladkakor i månaden. Åka bil förbränner en ch

Varför använder ni er av chokladkakor när ni redovisar svaren?

– Det är främst för att det ska skildras humoristiskt, vi vill presentera budskapet om ett hållbart resande på ett positivt sätt, säger hon.

– Resultaten är framtagna och jämförda från 2014, de visar skillnaden på energiförbrukning och den är i stort sett den samma i dag. Resultaten är uträknade efter olika modeller och uppgifter från Lunds tekniska högskola, Länsförsäkringar, Konsumentverkets Bilsvar och Apoteket, förklarar hon.

En 100 grams chokladkaka innehåller cirka 565 kalorier. Att gå till jobbet förbränner 16 394 kalorier under en månad för den genomsnittliga jobbresenären.