Gymnasiemässa föreslås underlätta skolval

Det är inte helt enkelt att välja rätt gymnasieprogram. En mässa skulle underlätta för många, anser Eskilstunas gymnasiepolitiker.

Robin Tannarp, gymnasienämndens moderate ordförande i Eskilstuna, föreslår tillsammans med kollegorna att kommunen arrangerar en gymnasiemässa för att hjälpa blivande gymnasister välja "rätt" program.

Robin Tannarp, gymnasienämndens moderate ordförande i Eskilstuna, föreslår tillsammans med kollegorna att kommunen arrangerar en gymnasiemässa för att hjälpa blivande gymnasister välja "rätt" program.

Foto: Susanne Redebo

Eskilstuna kommun2019-11-21 10:03

Framtiden för en ung människa i dag ter sig i allt större utsträckning beroende av aktiva val. Att välja gymnasieprogram tillhör de viktigare valen. 

Nyligen beslutade sig de nio politikerna i Eskilstunas gymnasienämnd gemensamt för att beställa en utredning kring förutsättningarna att arrangera en gymnasiemässa i kommunen. Som en hjälp till ungdomarna i årskurs nio att välja "rätt".

– Elevantalet ökar i Eskilstuna och samtidigt ser vi att allt fler elever byter program efter terminsstart, säger nämndordföranden Robin Tannarp (M) och menar att dagens "årskurs 9-dagar" på kommunens gymnasieskolor behöver ses över.

– Det finns många fördelar med att anordna en gymnasiemässa. Bland annat får alla elever ta del av de program och utbildningar som erbjuds inom Eskilstuna kommun. Som det är i dag med de så kallade årskurs 9-dagarna ger de kanske inte alltid de bästa förutsättningarna att välja rätt gymnasieskola och program.

Robin Tannarp förklarar att medan elevernas praotimmar i grundskolan ökar blir det allt svårare för studie- och yrkesvägledarna, och för skolorna, att få ihop årskurs 9-dagarna. Det finns också en önskan från bland annat just studie- och yrkesvägledare om en gymnasiemässa i Eskilstuna.

Att anordna en gymnasiemässa skulle också kunna ge yrkesutbildningar och branschföretag bättre möjligheter till att träffa elever, konstaterar politikerna i nämnden.  Under våren 2020 får de ta del av utredningens resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!