Förutsättningarna för Eskilstuna kommuns tävling var ovanliga då det handlade om att integrera solel och göra husen i det närmaste självförsörjande.
Bakom förslaget som vann ”Liv i Ekvilibrium” står arkitektkontoret Asante Architecture & Design och byggfirman Sjöberg & Thermé. Enligt kommunen var det förslagets arkitektoniska kvaliteter som fällde avgörandet.
Ur juryns motivering: ”Genom det solorienterade taklandskapet och den omsorg för hur de boende kan mötas i en ny byggnadsform i Hällbybrunn, ges förutsättningar för en hållbar och intressant livsresa.”
– Det är ett superspännande uppdrag och jag är jätteglad. Det är inte många kommuner som tar hållbart byggande på allvar. Det är stort att fokus helt ligger på hållbart byggande och solenergi. Det borde fler kommuner ta efter, säger Philip Thermé på byggfirman Sjöberg & Thermé.
Vad innebär hållbart byggande i praktiken?
– Att huset ska vara energieffektivt och att man kan optimera energin som produceras för att driva runt huset med värme, vatten och allt. Det handlar även om att använda hållbara, förnybara material som är så miljövänliga som möjligt, säger han.
De totalt 16 bostäderna på cirka 90-120 kvadratmeter är fördelade på fyra radhuskroppar. Stommar och fasad byggs i trä och husen isoleras med cellulosa. Samtliga tak, och en del väggar, är försedda med solceller.
Nästa steg i händelsekedjan är att köpa loss det 6 000 kvadratmeter stora skogsområdet nära Skogsvallens idrottsplats av kommunen till ett förutbestämt pris, bestämma upplåtelseform och ansöka om bygglov.
– Det är en del kalkyler som ska göras men det är inte omöjligt att vi kommer igång redan nästa år, säger Carolina Wikström grundare och delägare i Asante Architecture & Design.
Det finns i dagsläget flera alternativ för upplåtelseformen.
– Vi ser gärna att det blir hyresrätter. De andra alternativen är bostadsrätter eller byggemenskap, det innebär att de som ska bo där också är med och designar och tycker till under byggprocessen.
Varför föredrar ni hyresrätter?
– För att det är sympatiskt. Vi brinner verkligen för solel och har gjort ett självförsörjande projekt i Tanzania. Vi har velat jobba så i Sverige och nu får vi chansen. Att bygga hus utan sladd, med solceller på taket och ekologiska system för vatten och avlopp är inspirerande, säger Carolina Wikström.
På andra plats kom Reinhold Gustavsson Förvaltning AB, Tovatt Architect & Planners AB, PQ Projektledning, Ecokraft och ICEE och på tredje plats Veidekke Bostad AB, White Arkitekter, och Aktea Energy.