Fjolårets kalla vår, torra sommar och regniga höst slog hårt mot hö- och halmskörden i stora delar av Sverige. I Mellansverige, bland annat Sörmland, är läget på många håll extremt.

Många kobönder och hästägare befinner sig nu i en desperat jakt på ofta långväga grovfoder, kraftigt höjda kilopriser och svårigheter att hitta mat med tillräckligt god kvalitet.

En av de drabbade är Hanna Blomkvist på Ängvaktartorps gård i Barva utanför Eskilstuna. Familjeföretaget föder upp hästar, tar emot inackorderingar och har ridverksamhet. I dagsläget finns totalt 45 hästar på gården och många av dem är dräktiga ston, föl och unghästar.

Artikelbild

Hanna Blomkvists hästar äter 700 kilo grovfoder om dagen, plus fri tillgång på foderhalm.

– Man kan inte fuska med deras mat. De måste ha god kvalitet och höga proteinvärden, säger Hanna Blomqvist som tidigt i fjol sommar insåg att det foder hon hade beställt inte skulle räcka vintern ut.

– Jag fick fler hästar än jag räknat med och eftersom det var så dålig återväxt på sommarbetet fick jag börja stödfodra med hösilage redan i augusti, i stället för som vanligt i oktober.

Hanna vände sig som vanligt till sin mångåriga höleverantör, Anders Larsson på Övre Gärdtre. Han hade dock, som så många andra, fått mindre och sämre skördar än normalt och kunde inte sälja mer.

Hanna fick köpa lite från Viby gård, men visste att det inte skulle räcka långt.

– Så jag började jaga. Först alla mina egna kontakter, sedan mina kontakters kontakter. Ingen hade något. Vi har köpt hö sedan 1984 och det här är extremt, säger Hanna Blomkvist.

När hon så såg en annons på Blocket om grovfoder med tillräckligt bra näringsvärden slog hon till direkt. Lasset med 52 rundbalar kom för några veckor sedan – från Ulricehamn, 25 mil bort.

Det jag har räcker mars ut. Möjligen in i halva april och då kommer det ju inte att finnas något bete. Det är bara att fortsätta jaga hö.

Hanna Blomqvist

Så nu mumsar hästarna på Ängvaktartorp västgötskt hö, med fri tillgång på foderhalm för att dryga ut maten lite. Hanna har också fått flytta om i hästflockarna. De som måste äta mest går i vissa hagar och de som klarar sig på lite mindre energi går i andra hagar.

– Just nu är jag extra glad att många av mina hästar är ganska lättfödda, säger Hanna Blomkvist.

Trots det och trots viss ransonering kommer den nyinköpta maten inte att räcka. Just nu äter hästarna omkring 700 kilo hösilage per dygn.

– Det jag har räcker mars ut. Möjligen in i halva april och då kommer det ju inte att finnas något bete. Det är bara att fortsätta jaga hö.

Andra hästägare i regionen berättar att de fått betala dubbla kilopriset till sin ordinarie leverantör, att de själva kört 30 mil enkel resa för att hämta hö och även att de i dagsläget inte har någon lösning. De hittar ingen mat att köpa.

En av dem som dels var ute i god tid och dels hade turen att hitta bra grovfoder på hemmaplan är Anna Costa. Hon driver Stall Alfvesta utanför Eskilstuna, vars runt 25 inackorderade ridhästar har mat så de klarar sig vintern ut.

– Jag odlar eget hö och Ackes maskinstation pressar allt åt mig. Redan runt midsommar insåg jag att det skulle bli problem, eftersom jag fick färre balar än vanligt på samma areal.

Redan då hade Ackes sålt slut på det egna höet.

– Han tipsade mig om Viby gård och jag köpte tillräckligt många ton av dem för att vi ska klara oss hela vintern. Det här var i augusti medan de ännu hade foder kvar, säger Anna Costa som tror att det senaste året sannolikt får många häst- och stallägare att planera sina foderinköp med en helt ny framförhållning.