Under lördagen åkte Tuna Touring MC runt i Eskilstuna – iklädda tomtedräkt. Det var en tomtekortege bestående av två fyrhjulingar och tre motorcyklar. Fordonen var prydda med grankvistar, små tomtar och glitter. En av motorcyklarna hade renhorn och en röd nos.

De våghalsiga motorcyklisterna var initiativtagaren Michael Ottinger tillsammans med Ingmar Nygren, Roger Eriksson, Roland Carlsson och Torbjörn Danielsson.

En av tomtenissarna som åkte med i en släde som drogs av en fyrhjuling var Sandra Dyplin, 16, dotter till speedwayprofilen från Smederna, Magnus ”Zorro” Zetterström. Hon satt tillsammans med tomtenissen Yolanda Wädel Ottinger-Frick, 17.

Artikelbild

Medlemmen Ingmar Nygren har tagit plats på motorcykeln, som dagen till ära är utklädd till Rudolf med röda mulen.

– Det är en kul grej som jag inte har hört om tidigare, säger Yolanda Wädel Ottinger-Frick, som håller på att ta ett eget motorcykelkort.

Sandra Dyplin fyller i:

– Det roligaste är att se allas uttryck, speciellt barnens. De skiner verkligen upp.

Tillsammans med tomtenissarna satt även självklart Tomtefar, vars namn är hemligt, i en fällprydd stol. Tomtefar tänker vara med nästa år också. Men allra först kommer julafton.

Artikelbild

Här är tomtarna som vågar sig ut i vinterkylan. Från vänster: Michael Ottinger, Yolanda Wädel Ottinger-Frick, ordförande Magnus Gustavsson, Tomtefar, Ingmar Nygren, Sandra Dyplin, Torbjörn Danielsson, Roger Eriksson och Roland Carlsson.

– Jag har åkt ut till barnen med julklappar under 20 års tid, säger Tomtefar.

Det är första året tomteförarna ger sig ut på vägarna – men inte det sista. Michael Ottinger hoppas på att kunna göra detta en gång per år innan jul, och att de ska bli ännu fler tomtar som vill kickstarta julhelgen.

Artikelbild

Tomtenissarna Sandra Dyplin och Yolanda Wädel Ottinger-Frick.

– Jag föreslog det här i oktober, och väldigt många ville vara med. Vädret var emot oss, men jag är så glad över de fem som åker i dag. Jag är supernöjd! Det har varit över förväntan, säger Michael Ottinger.

Nästa år ska de med säkerhet köra igen, men med en hemlig överraskning.