På marken ligger en hög med sugrör och fem koner är utställda med en meters avstånd från varandra. Solen skiner ikapp med leendena från barnen som ivrigt väntar på att få börja dagens tävlingar.

– Det här är tredje gången vi ordnar ett mini-OS här på skolan, vi har tidigare haft ett vinter- och ett sommar-OS, förklarar Ulf Nyzell som är fritidspedagog på Slottsskolan.

De drygt 80 barnen som deltar är uppdelade i tio olika lag, eller länder rättare sagt. Lagen är blandade med elever från sexårsverksamheten upp till klass tre och det finns ett syfte med det.

Artikelbild

Elias Sova, 8 år, tar i för kung och fosterland då han hivar iväg en stövel i stövelkastningen.– Det var väldigt svårt att kasta stöveln mellan benen, konstaterar Elias.

– Vi gör det här för att vi vill att eleverna på skolan lär sig att samarbeta, även om man inte känner varandra, säger Ulf Nyzell innan han drar i gång dagens OS.

I en stålinhägnad på skolgården hoppar lag Schweiz in för att spela curling. Kvällen innan hade fritidspedagogerna fryst in färgade isblock för att göra tävlingen så realistisk som möjligt.

– Det här var inte så svårt, jag kom väldigt nära den röda mitten på banan, säger Avand Nabi, 8 år, och skyndar sig vidare bort mot ett fotbollsmål där straffsparkstävling är nästa gren.

Fritidseleverna springer i stora grupper omkring på skolgården och tar sig an gren efter gren. På fotbollsplanen är ett flertal läskflaskor fyllda med grus uppställda på rad. Eleverna fästs två och två med hjälp av ett rep mellan varsitt ben. Nu är det skidskytte som gäller. Barnen halvspringer fram och tar upp små säckar som de försöker kasta ner flaskorna med.

Artikelbild

Avand Nabi, 8 år, provar på en variant av curling under mini-OS på Slottskolan.– Det här var inte så svårt, säger Avand efter att provat på grenen.

– Det här var nästan som bowling, fast man kastade, säger Embla Kringfors efter att hon och hennes lagkamrat kommit svettiga i mål.

Utanför matsalen står lag Finland laddade för att kasta spjut, eller rättare sagt kasta sugrör. Ulf Nyzell instruerar barnen om hur grenen går till:

Artikelbild

Tio länder tävlade under Slottskolans mini-OS under onsdagen.

– Antingen står man stilla och kastar här från den blå linjen, eller så tar man sats och springer fram till den blå linjen och kastar sugröret.

Liam Ståhl, 7 år, går på ett av fritidshemmen på Slottskolan och står redo inför sitt kast. Han tar en bra ansats och springer fram till den blå linjen. Sugröret flyger lite hit och dit innan det slutligen landar i snön.

– Jag kom nästan 2,5 meter med mitt sugrör. Det här har jag aldrig provat på förut, jag spelar hellre hockey, säger Liam med ett stort leende på läpparna.

Dagens tävlingar avslutades vid lunchtid med nygrillade hamburgare.