En 14-årig flicka i Mellansverige berättade i fjol för sin skolkurator att hon visat sig naken och tagit på sig själv inför en onanerande Eskilstunabo sedan hon var elva år gammal. Krav och tjat om allt grövre handlingar och hot om att han skulle söka upp henne för att ha sex gjorde att hon fick nog. Hennes larm blev startskottet på en av de största sexbrottsutredningarna i landet.

Rättegången pågår för närvarande bakom stängda dörrar i Eskilstuna tingsrätt och väntas pågå i totalt 26 dagar.

På morgonen den 23 maj 2016 hämtades Eskilstunabon in till förhör. Synen som mötte polisen visade ett liv i förfall. Mannen levde i misär i sin lägenhet. Bilder som ingår i förundersökningen visar drivor av pizzakartonger, plastpåsar, kakburkar, tomburkar och hundratals fimpar.

Artikelbild

| Mannen i 30-årsåldern levde i grov misär.

Samma dag delgavs Eskilstunabon misstanke om utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt övergrepp mot den flicka som slog larm. Mannen som är i 30-årsåldern erkände brotten och anhölls samma dag.

Vid husrannsakan i mannens lägenhet hittade polisen två stationära datorer, tre laptops och en mobiltelefon. Innehållet i dessa, främst filmer och bilder, ligger till stor del bakom åtalet.

Jag är väl en normal person, förmodar jag.

Den misstänkte avböjde möjligheten att ha en försvarsadvokat vid sin sida under första förhöret. Han skulle svara på det han kunde, förklarade han.

Artikelbild

I mannens lägenhet låg pizzakartonger och andra sopor i drivor.

Han ombads att berätta om sig själv.

– Ja, jag är väl en normal person, förmodar jag, svarade mannen.

Artikelbild

Synen som mötte polisen när de kom till mannens lägenhet vittnade om ett liv i förfall.

Han berättade att han jobbade mycket och var engagerad och aktiv i föreningslivet.

– Det är väl det egentligen som jag gör. Och annars, det är inte så mycket att berätta om mig, jag har ett ganska tråkigt liv.

Artikelbild

Mannen står åtalad för hundratals sexbrott mot barn. Rättegången beräknas omfatta 26 förhandlingsdagar.

Den misstänkte berättade även om sina internetvanor. Han beskrev sig själv som social och aktiv, och han medgav att han haft kontakt med yngre flickor på diverse chattforum, sociala medier och plattformar. Han liknade kontakterna vid kompisrelationer och uppgav att han försökt att trappa ner.

– Man försökte hitta på annat än att sitta framför datorn. Förr gjorde jag ju egentligen ingenting. Jag kom hem från jobbet sen satte jag mig vid datorn och satt jag där tills jag sov. Helgerna, då kunde jag sitta vid datorn i 15-16 timmar.

Förhörsledaren:

Anser du själv att du haft problem med ditt internetagerande?

– Nja. Man har ju funderat lite ibland alltså varför man gör som man gör, så är det ju. Det är ju inte kanske helt rätt att, alltså prata sexuellt med så pass unga.

Hur många har du haft kontakt med då, och sen fått bilder?

– Ser man till hela livet är det ganska många, det måste vara flera hundra.

Under förhöret berättade han i förbigående om lägenhetens kondition. "Jag har så jäkla stökigt" och "mer eller mindre en soptipp".

Mats Fällman är psykolog och jobbar med sexualförbrytare vid Norrtäljeanstalten. Han är inte förvånad över att Eskilstunabon levde i en kaotisk hemmiljö.

– Det är inte unikt. Hos den här typen av människor finns generellt ett stort utanförskap, och det är inte alls ovanligt att de lever i någon form av misär.

Vad står det för?

– Det visar att det är en person som inte klarar vardagslivet. Ibland kan de hålla skenet uppe på en arbetsplats trots att hemmet ser fruktansvärt ut. De brukar dock uppfattas som udda och lite märkliga. Ofta jobbar de med något som inte kräver så mycket sociala färdigheter eller är socialt krävande. Ofta ensamarbete eller enbart fåtal kolleger är vanligt.

Kaoset hemma förstärker även den sociala isoleringen, menar Fällman.

– Ser hemmet ut som i det här fallet så släpper man inte gärna in någon. Ingen får insyn i det en sån person gör och han blir ännu mer socialt isolerad. Man hittar på lögner varför ingen får komma in och det vävs ett nät av lögner.