– Mansrollen är i ständig utveckling, säger Harry Skärlund.

Han är uppvuxen i Eskilstuna men bor i dag i Norrköping och har pluggat Samhälls- och kulturanalys på Linköpings universitet. Sedan november förra året är han en av tre nyckelpersoner i Under Kevlaret, en ideell organisation som verkar för att stödja killars psykiska hälsa och utmana den klassiska mansrollen.

– Meningen är inte att killar ska sluta dricka öl och kolla på fotboll men vi vill utvidga boxen så att män också ska få vara inkännande och ärliga med varandra, annars blir det skevt, säger Harry Skärlund.

Artikelbild

Harry Skärlund, som är uppvuxen i Eskilstuna, bor i dag i Norrköping och är en av tre nyckelpersoner i den ideella föreningen Under Kevlaret med syfte att supporta män.

Han letade länge efter ett sammanhang med likasinnade när han kom i kontakt med Under Kevlaret. De är idag 16 killar som vill ifrågasätta bilden av manlighet och nå ut till andra killar genom stödchatt, podd och föreläsningar. De synliggör oskrivna regler så att samhället har en möjlighet att skriva nya.

– Vi säljer en rätt dålig deal. Det kommer att göra ont, men det blir bättre sen, säger Harry Skärlund.

Med andra ord krävs det en del mod för att göra en självgranskande resa.

– Det är lätt att tro att man är klar, men det är en ständig resa. Och ingenting är svårare än självrannsakan, fortsätter Harry Skärlund.

Artikelbild

– Du är inte ensam, alla mår dåligt ibland och känner samma sak, säger Harry Skärlund. Många män är rädda i dag och försöker dölja sina problem. Till dem vill han nå ut med sitt budskap.

När vi tittar på porr formas vår syn på sex

Ett led i detta är alltså att öppna upp och prata om det som är jobbigt och gör ont. Något som han fick möjlighet att göra i intervjuboken "Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män", skriven av Ida Östensson och Thor Rutgersson på initiativ av stiftelsen Make Equal. Harry Skärlund uttalade sig i frågor kring sex och porr under en period i sitt liv när han själv kände sig sårbar. Det blev en befrielse för honom att han fick så mycket positiv respons på det han delade. Speciellt tack vare att han lyfte frågor som många gånger är tabu i vuxenvärlden. Att många unga i dag tittar på porr utan att få bearbeta vad de ser kan ställa till problem.

– Det bäddar för katastrof. När det extrema ständigt flyttas framåt blir det viktigt att stanna upp och tänka efter. Att reflektera och ställa frågor till sig själv och sina killkompisar. När vi tittar på porr formas vår syn på sex. Även om man kan skilja på fantasi och verklighet påverkas vi. Det formar vad vi tänder på, säger Harry Skärlund.

Genom sina egna erfarenheter hoppas han kunna skicka några stödjande ord till yngre killar som i dag brottas med frågor kring sex och manlighet. Ord han själv hade behövt höra när han befann sig i liknande situation.

– Att ha förebilder gör stor skillnad och alla killar kan vara det. Det handlar om att våga vara den som får i gång samtalet och den som har modet att visa att den bryr sig på riktigt.