Det finns flera anledningar till den explosionsartade ökningen av vägglöss i Sverige. Handel med begagnade kläder och möbler bidrar, men främst vårt ökande resande. Nya gäster varje natt utgör ett livgivande smörgåsbord för de blodsugande krypen. Så smyger de sig ned i resväskor och gör sig hemmastadda i främst våra sängar, soffor och fåtöljer.

Och vägglössen gör ingen skillnad på slott och koja.

– Vägglöss har inget med renlighet att göra, det är en myt. Även de finaste hotellen blir drabbade, men framför allt ökar det i våra privata bostäder här på hemmaplan, säger Annelie Josefsson, avtalsansvarig på Anticimex i Eskilstuna och Strängnäs.

Artikelbild

Annelie Josefsson berättar att Anticimex gärna och allt oftare använder sig av hund för att hjälpa kunderna att förebygga skadedjur.

Nya utmaningar kräver nya bekämpningslösningar.

I Sverige har det använts vägglushundar i några få år. Antalet företag som erbjuder vägglushundar ökar dock och Detact security solutions, som Mona Ghalayini jobbar för, har nu fem allt mer uppbokade hundförare och tio hundar i drift.

Anticimex började anlita hundar för ett par år sedan och efterfrågan ökar hela tiden. Hundföraren Mona Ghalayini och hennes två fyrbenta kollegor Carla och Zikzak har fullt upp fem dagar i veckan, i Stockholms län och delar av Sörmland.

– Från början såg vi mest efterfrågan hos hotell, efter alla sommargäster, men nu har säsongerna flutit ihop, säger Mona Ghalayini.

Artikelbild

Carla är en tvåårig jaktcockerspaniel med enormt mycket arbets- och leklust. Det gör henne mycket väl lämpad att, under samtidigt lekfulla och seriösa former, spåra upp vägglöss. Sedan får hon sin belöning, bollen!

Likaså objekten: Villor, lägenheter, hotell, vandrarhem, bussar, tåg och till och med flygplan. Överallt där det rör sig människor och det finns stoppade möbler – och hundar har alltså visat sig vara mycket effektiva verktyg i jakten på de oönskade parasiterna.

Att lära hundarna att hitta just vägglöss går till som när man lär dem spåra exempelvis människor, tryffel eller sjukdomar. Kort sagt så presenterar man hunden för en doft – vägglöss utsöndrar feromoner – och förknippar doften med något positivt, som godis eller leksaker.

När hunden sedan själv söker upp och markerar doften får den sin belöning och därmed blir arbetet en lek.

– Carlas absoluta favorit är tennisbollar. Det finns inget bättre! säger Mona Ghalayini.

När ett hundteam blir inkallat är det i regel i förebyggande syfte. Har man synliga levande löss finns ju ingen anledning att koppla in hund. I stället handlar det om att kunna utesluta ett angrepp, eller att ringa in ett som inte redan hunnit sprida sig så pass att man kan se det med blotta ögat.

Hundarnas skarpa doftsinne välkomnas därför av allt från privatpersoner och hotellägare, till försäkringsbolag och saneringsföretag.

– För oss är det självklart utmärkt att kunna erbjuda en snabbare, mer effektiv och biligare metod att förebygga och hantera skadedjuren, säger Annelie Josefsson på Anticimex.