‒Hon låter som en tiger när hon morrar. Det kommer djupt djupt inifrån. Och just då tänkte jag "det här kan gå illa", berättar Dave Clark.

Det var vid 16.30-tiden på onsdagen som Dave och Winnie tog en av sina dagliga promenader i Kvicksund. Precis som de brukar kom de till återvinningsstationen i området. Den har blivit något av ett sorgebarn för de boende i området, berättar Dave och många vill ha bort den. Det är mycket tung trafik till och från stationen, det är skräpigt och lockar till sig objudna gäster som inte är speciellt intresserade av återvinning.

Så var det den här gången också. Dave noterade direkt att två män höll på att bryta sig in i den container där det finns begagnade kläder. Bredvid dem stod en vit skåpbil med utländska registreringsskyltar. Dave viftade med pekfingret mot männen och ropade åt dem att sluta.

Artikelbild

Winnie 6 gillar snälla människor och framförallt sin husse Dave Clark. Men man ska inte vara dum mot husse. Inte försöka slå honom med en träpåk. Då säger Winnie ifrån.

Männen gillade inte alls att Dave sa ifrån och la sig i deras förehavanden. Ännu värre blev det när han tog upp sin mobiltelefon för att fotografera bilens registreringsskylt. Vid det laget hade Winnie lagt sig på marken för att koppla av lite. Ibland blir det långtråkigt när husse ska prata med andra människor och då kan man lika gärna ta en paus.

Men efter att den ene mannen hade gått till bilen och hämtat en stor träpåk, kände Willie att det kanske var läge att vara på sin vakt ändå.

När mannen därefter började slå med tillhygget och med bestämda steg närmade sig husse - fick hon nog.

Winnie reste sig upp, morrade med ett dovt muller som om det kom från ett rovdjur - och markerade: Ingen bråkar med husse ostraffat.

Artikelbild

Rätt stor. Winnie som är av rasen Landseer väger 52 kilo och räcker husse Dave till axlarna när de skojar med varandra.

Hon har aldrig skadat någon människa

Vad mannen med slagträet tänkte vet man inte. Men attacken mot husse Dave Clark kom i alla fall av sig och Myrornas klädcontainer fick vara ifred den här gången.

Artikelbild

Winnie 6, är en hjälte. När hennes husse Dave höll på att bli misshandlad, sa hon ifrån.

‒De avbröt meddetsamma. Och jag ringde polisen. Jag ville att de skulle höra när jag ringde, berättar Dave.

Han funderar nu på hur situationen skulle ha utvecklat sig om mannen hade fortsatt fram mot honom med slagträet. Och hur Winnie skulle ha agerat. Hon har aldrig skadat någon människa, men den här gången var ju husse utsatt för en synnerligen hotfull situation.

‒Jag var tvungen att hålla i henne. Jag vet faktiskt inte vad som skulle kunna ha hänt, säger han.

Hur mycket väger Winnie?

‒Hon väger 52 kilo. Hannarna i den här rasen, Landseer, väger omkring 75 kilo, säger Dave.