Huset besköts – boende är vittne i rättegång

En person som bor i det hus som besköts i Torshälla på onsdagsmorgonen var ett viktigt vittne i en pågående rättegång.

En person som skulle vittna vid en rättegång bor i det hus som besköts i Torshälla på onsdagsmorgonen, erfar Eskilstuna-Kuriren.

En person som skulle vittna vid en rättegång bor i det hus som besköts i Torshälla på onsdagsmorgonen, erfar Eskilstuna-Kuriren.

Foto: Niklas Holm

Torshälla2019-10-24 12:38

Tidigt på onsdagsmorgonen besköts en villa i Torshälla med flera skott. Enligt polisen ska mellan tre och fem skott ha avlossats mot huset innan gärningspersonen eller gärningspersonerna snabbt försvann från platsen i en mörk bil.

Hittills ska polisen inte ha gripit några misstänka och ska inte heller ha några misstänkta i åtanke.

Polisen har inte heller velat uttala sig om vad det kan finnas för motiv bakom skjutningen mot villan.

Men enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren och enligt handlingar som tidningen har tagit fram, ska en person som bor i det beskjutna huset ha varit vittne i en rättegång som nyss har avhandlats i domstol.

Rättegången som handlat om en 30-årig man, ska av säkerhetsskäl ha flyttats från Eskilstuna tingsrätt till Västmanlands tingsrätt i Västerås där det finns en säkerhetssal.

Enligt åklagarens stämningansökan misstänks 30-åringen ha misshandlat två andra män grovt.

Den ena misshandeln ska ha ägt rum i november för tre år sedan där 30-åringen inne på en restaurang ska ha slagit, sparkat och stampat på en annan man. Han ska bland annat ha sparkat och stampat på mannens huvud. Mannen blev medvetslös.

Den andra misshandeln ska ha ägt rum i slutet av december förra året där 30-åringen ska ha slagit en annan man i ansiktet för att sedan knivhugga honom i handen och i låret.

30-åringen åtalas samtidigt för ringa vapenbrott eftersom han enligt åklagaren i juni i somras ska ha haft 145 patroner i sin ägo.

30-åringen har i polisförhör nekat till alla anklagelser, både när det gäller misshandelsmisstankarna och vapenbrottet.

Och det är alltså när det gäller en av de här åtalspunkterna som en person bosatt i det hus som besköts på onsdagsmorgonen, varit kallad att vittna.

Däremot är polisen mycket förtegen med att uttala sig om detta kan vara motivet till skotten mot villan.

– Jag uttalar mig inte om detta under pågående rättsprocess. Vi måste samla fakta kliniskt och ingenting är fastställt. Det finns så oerhört många teorier, säger Lars Franzell på polisens avdelning för grova brott i Eskilstuna.

Vad gör polisen nu?

–  Vi samlar in faktaunderlag. Vi måste ha en struktur först. Vi måste ha ett oerhört brett perspektiv, poängterar Lars Franzell.

Vet ni nu hur många som satt i den mörka bil som ni efterlyser?

– Nej. Vi letar efter iakttagelser som gäller bilen och hoppas att någon kan ha sett den.

Inte heller Jessica Wenna, vice chefsåklagare i Eskilstuna och den som har åtalat 30-åringen, vill uttala sig om det finns några kopplingar mellan rättegången, skotten mot villan i Torshälla och den person som kallats att vittna.

– Nej jag vill inte bekräfta en sådan koppling, säger hon.

Hur kommenterar du att rättegången flyttades från Eskilstuna till Västerås?

– Det är polisen som gör en hot–  och riskbedömning och bedömde att det behövdes en sal med förstärkt säkerhet. Man bedömde att det fanns en förhöjd risk vid rättegången. Det beslutet togs redan i förra veckan, säger Jessica Wenna.

Rättegången mot 30-åringen var planerad för två dagar, varav onsdagen i Västerås, skulle vara den sista. Det blev inte så.

– Det inträffade lite saker som gjorde att vi inte hann klart, säger Jessica Wenna.

Vad hände?

– Den misstänkte fick akuta problem och behövde uppsöka sjukhus. Men han kom tillbaka sedan.

Rättegången fortsätter på fredagen men den här gången i Nyköpings tingsrätt.

På onsdagsmorgonen besköts en villa i Torshälla med flera skott.
På onsdagsmorgonen besköts en villa i Torshälla med flera skott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!