Det krävdes fyra sittningar innan man slutligen kunde nå en överenskommelse. För Slättö förvaltnings förhandlare krävdes att man gick från begärda 1 959 kronor i hyra per kvadrat och år ned till 1 790 kronor per kvadrat och år.

‒Det betyder att hyran för en tvåa på 55 kvadrat ligger på cirka 8 200 kronor i månaden, och det betyder också att vi måste vara ganska nöjda med vårt arbete den här gången.

Vad som slutligen kan ha tvingat fram ett avgörande, tror hyresgästföreningens förhandlare, beror på att första inflyttningsdagen 1 april rycker allt närmare.

‒Sedan hänger det förstås på hur deras avkastningskrav ser ut.

Men Tommy Holm tror att båda parter var ganska nöjda:

‒Vi kunde skaka hand till sist och jag tror väl att de var lite nöjda de med.

Även om Slättö inte nådde sitt mål att få ta ut 1 959 kronor per kvadratmeter och år så nådde de ändå en position där de kan ta ut den dyraste hyran så här långt i Eskilstunas historia när det gäller hyror. De som tidigare hade rekorddyraste hyran var K-fast som för sin nybyggda fastighet på Västra Storgatan krävde och fick 1 625 kronor per kvadrat och år.

För Slättös del börjar nu arbetet med att hitta hyresgäster till sina 164 lägenheter i kvarteret Nätet.

All den stund förhandlingarna om hyran pågick kunde inga kontrakt skrivas. Nu är man däremot redo att på allvar ta itu med ansökningarna.

‒Vi har sedan projektet startade mottagit emot cirka 700 intresseanmälningar, säger Johan Karlsson, vd på Slättö förvaltning.

På frågan om det i något skede av förhandlingen var nära att man bestämde sig för att göra bostadsrätter i stället för hyresrätter svarar Johan:

‒Vårt huvudalternativ har hela tiden varit att hela projektet ska utvecklas som hyresrätter och det är glädjande att vi nu nått en överenskommelse som möjliggör att följa den ursprungliga planen.

Hyresgästföreningen går direkt vidare till förhandlingar med Kommunfastigheter, som också de har flera hyresbostäder på gång i samma kvarter som Slättö förvaltning.

‒Dessa förhandlingar gäller 100 lägenheter och vi har redan haft en sittning.

Här förväntar sig inte Tommy Holm några långdragna förhandlingar.

‒Vi har visserligen inte pratat något om siffror riktigt ännu. Men det här handlar om K-fast, de har ett visst ansvar på det här området.