De senaste dagarna har det rapporterats friskt om uppmaningar till bojkott av importerat kött. Under onsdagen meddelade lokala Coop-föreningar i Småland och på Gotland att de slutar sälja importerat kött. Även ICA Kvantum i Umeå har valt att haka på.

En rundringning till mataffärer i Eskilstuna med omnejd visar att trenden ännu inte nått hit.

Av de tolv butiker Eskilstuna-Kuriren pratat med är det ingen som valt att helt plocka bort det importerade köttet ur sortimentet. På både Coops och Willys butiker avvaktar man beslut på central nivå.

– Vi har inte gjort några ändringar i sortimentet. Vi är en butikskedja som jobbar med samma sortiment överallt. Tar man ett beslut centralt på Willys så gör vi så, men det är inget vi kan genomföra som enskild butik, säger Per Eriksson, butikschef på Willys Eskilstuna city.

På flera håll säljer man i huvudsak svenskt, men väljer att fortsätta sälja importerat i mindre skala.

– Det är ingen bojkott, men det mesta i sortimentet är svenskt sedan tidigare. Det är rätt nytt så vi har inte hunnit ta något beslut i det än. Just nu lägger vi vikten på att få hem så mycket svenskt som möjligt, säger Marcus Håkansson, ICA-handlare i Nyfors.

– Vi kör bara svenskt kött i butiken, med undantag för den danska fläskfilén. Där finns inte tillräckligt i Sverige. Jag har testat svensk filé, men den är så dyr att det inte är någon som köper, säger Lars Sedell, ICA-handlare på ICA Nära Safiren.

På ICA Ekängen säljer man sedan fem år tillbaka enbart svenskt kött, något man tänker fortsätta med.

– Vi vill stödja den svenska bonden året om, hela tiden. Vi har inget importerat oavsett säsong. Det är bara svenskt och mycket lokalproducerat. Det är inget annorlunda nu, vi kör vårt eget race, säger Marcus Åkerlind, färskvaruchef.