De dubbla ersättningarna kom till partitoppens kännedom först i mars 2016 – och då genom en fråga från en utomstående. Då samlades de tre moderata kommunalråden Jari Puustinen, Annelie Klavins Nyström och Göran Gredfors till ett akut möte.

Vid den tidpunkten var Annelie Klavins Nyström gruppledare för partiet.

– Jag visste att Madeléne var sjukskriven, säger hon. Det var inget konstigt med det, hon hade ju varit dålig en tid. Men jag hade ingen aning om att hon tog ut fullt arvode från kommunen trots att hon hade full sjukpenning. Jag satt bara och gapade när jag fick reda på det.

Artikelbild

Moderatledaren Jari Puustinen känner sig förd bakom ljuset eftersom han först fick information om att allt var okej.

Mötet i M-toppen blev något av ett krismöte: Vad gör vi? Hur agerar vi? Hur tänker vi?

Det bestämdes att kalla Madeléne Tannarp till ett möte så att hon fick berätta hur det gått till, om det var sant och vad hon tänkte göra.

Madeléne Tannarp medgav under mötet att det var sant, men framhöll också att Försäkringskassan gett klartecken. Något som ifrågasattes av gruppledaren Annelie Klavins Nyström.

"Min personliga uppfattning är att jag inte ens skulle drömma om att göra en sådan här grej. Moraliskt är det rent förkastligt. Och ingen har gjort vågen över det hon gjort. Det går tvärs emot allt Moderaterna står för."

Kommunalrådet Göran Gredfors (M)

Jari Puustinen var däremot beredd att köpa Madeléne Tannarps historia.

– Madeléne berättade hur det var för oss, att hon haft en dialog med Försäkringskassan och att de har sagt att det var okej, säger han. Jag hade ingen anledning att tro att hon ljög. Sedan har hon ju betalat tillbaka pengarna och överklagat.

Jari Puustinen kände inte till att hon fått avslag i samtliga instanser, eller att Försäkringskassan inte informerats om att det politiska arvodet uppgick till mellan 10 000 och 15 000 i månaden.

– Då har hon fört oss bakom ljuset.

Under ett möte med Moderaternas gruppstyrelse beslutades att Madeléne Tannarp skulle lämna in ett intyg från Försäkringskassan som styrkte hennes förklaring. Något sådant lämnades aldrig in.

– Ingen ville uppenbarligen skriva intyget, säger Göran Gredfors, som numera tagit över uppdraget som gruppledare.

– Då sa vi att vi litar på henne, men att hon själv fick ta konsekvenserna om det skulle bli några. För oss var ju frågan om hon kunde fullfölja sina politiska uppdrag.

Däremot är han kritisk till hennes agerande som sådant.

– Min personliga uppfattning är att jag inte ens skulle drömma om att göra en sådan här grej. Moraliskt är det rent förkastligt. Och ingen har gjort vågen över det hon gjort. Det går tvärs emot allt Moderaterna står för.

Madeléne Tannarp står på tredje plats på Moderaternas kommunlista inför höstens val, och kan bli kommunalråd.

Kan man inte begära mer av en toppkandidat för Moderaterna?

– När du säger sådär, så är det klart att man kan. Vi var väl kanske för naiva, för blåögda och litade på vad hon sa.

Har Moderaterna fortsatt förtroende för Madeléne Tannarp?

– Det kan jag inte svara på nu, säger Göran Gredfors.

Det inträffade kommer att bli föremål för nya diskussioner inom partiet.