Tidningen har i flera artiklar den här veckan berättat om Årbymoskéns akuta ekonomiska kris. Två miljoner kronor från utlandet med ett förbehåll: att styrelsen ersätts av konservativa salafister.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelseordförande i Eskilstuna, beskriver den uppkomna situationen som en riktigt snärjig historia. Han betonar dock att politikerna varken kan eller vill göra något för att lösa föreningens ekonomiska kris.

– Oavsett vad det är för samfund är det inte en kommunal angelägenhet. Vi kan inte hålla på och lägga oss i, och vi tänker inte göra det heller. Man måste sköta sin ekonomi, säger han.

Artikelbild

Framtiden är ytterst oviss för Eskilstuna Stora Moské på Årbygatan, även kallad Årbymoskén.

Att föreningen uppvaktas av salafister som erbjuder sig att lösa den ekonomiska krisen om styrelsen byts ut ser han inte som någon överraskning. Liknande har hänt på andra håll, och Årbymoskén har även tidigare utsatts för kuppförsök.

– Det är mycket pengar med i spelet och det finns stater som har mycket pengar. Stater där man har blandat ihop stat och religion.

Församlingens ordförande Abd al-Haqq Kielan sa nyligen till tidningen att man inte kommer att vika sig för salafisterna och acceptera deras "hjälp". Något som Jimmy Jansson hoppas att man står fast vid trots de konsekvenser det kommer att få.

– Om den här föreningen är seriös låter de inte det hända, säger han.

Skulle det ändå bli så har politikerna ett vapen att ta till för att förhindra en salafistisk moské på just den platsen.

– Då kan vi ändra i detaljplanen. Vi kan planlägga marken som industri och mörda fastigheten och fastighetens värde.

Och fastigheten har ett värde. Även för kommunen. Läget precis intill bostadsområdet Årby är intressant, med tanke på den pågående utvecklingen av Årby Norra.

Enligt Jimmy Jansson går man inte direkt och väntar på en exekutiv auktion 5 september, men skulle det bli en sådan kan man mycket väl tänkas slå till.

– Tjänstemännen har ett stående uppdrag att titta på alla fastigheter som kommer ut på marknaden, och Årby Norra ska ju utvecklas. Men blir det så lägger vi vantarna på den för våra egna syften, säger han.