Under torsdagen kunde tidningen publicera ett vittnesmål från ett uppmärksammat polisingripande i Skiftinge på måndagskvällen. En video från händelsen visar hur en polisman plågar den handfängslade mannen med snö innanför jackan, lyfter upp honom i fötterna och släpar honom med ansiktet mot marken.

– Han släpade honom som om han vore en soppåse. Det gjorde mig rädd. Ska de här människorna skydda oss? Oavsett vad de har gjort så förtjänar de inte att förnedras, sade vittnet som är i tonåren.

Nu träder ytterligare ett vittne fram. Skiftingebon Jin Ilia, 36, filmade flera längre sekvenser av ingripandet som visar hur samma polisman delar ut ett knytnävsslag mot mannen och släpar honom ett 30-tal meter med ansiktet mot marken och händerna fängslade bakom ryggen.

Artikelbild

| Jin Ilas, 36, filmade ingripandet i Skiftinge. På videon syns hur polisen slår den gripne mannen med knytnäven och släpar honom ett 30-tal meter med ansiktet mot marken.

– Killen sa att han gav upp. Polisen slog honom och sa "det hjälper inte längre". Han släpade honom hela vägen till bilen. Sedan låg han bara där utan att röra sig. Det var helt tyst och jag blev väldigt orolig. Jag tänkte, dog han nu?

Efter händelsen har Jin Ilia haft svårt att sova. Polisens behandling av mannen har väckt både ilska och rädsla.

– Jag känner inte den här mannen, men jag kan inte sluta tänka på honom. Det var svårt att se hur de behandlade honom. Det gör att jag inte litar på polisen. Jag upplever att det främst är invandrare som utsätts för sådant här våld, och att man gör det i smyg. Man börjar fundera – kommer det en dag när jag hamnar i en sådan situation? Eller min bror? Jag blir arg. Det är inte okej.

Under fredagen meddelades att den aktuella polisen tas ur yttre tjänst under tiden som händelsen utreds. Enligt lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist ska en anmälan upprättas om tjänstefel.

– Med tanke på informationen som finns i det här fallet så kan jag inte se något annat än att det kommer inledas en förundersökning, säger han.

Efter att ha tagit del av den nya videoupptagningen konstaterar Sjöqvist att allvarlighetsgraden har ökat.

– Det ser ut som att det utdelas ett slag. Det är också högst troligt att den här personen varit försedd med hand- och fotfängsel. Då kan man inte göra något. Användandet av våld ska vara försvarligt och stå i proportion till ändamålet man vill uppnå. I annat fall får man inte använda våld. Jag tycker att det här är ett felaktigt beteende. Det är glasklart att det inte ska gå till såhär.