Trots att Socialdemokraterna ser ut att göra ett historiskt dåligt val på riksnivå bröt jubel och applåder ut när S höll valvaka på Munktellmuseet i Eskilstuna.

– Det är nya politiska tider och vi får trots allt vara nöjda, sa Jimmy Jansson under valvakans inledning.

Drygt 100 personer hade samlats runt borden som var uppställda bland gamla traktorer och dumprar i en av museets salar. På menyn stod Wallenbergare, något som S-veteranen Mikael Edlund beskrev som äkta sossemat.

Han och många av de andra partimedlemmarna var förväntansfulla men också oroliga över hur partiet skulle klara sig.

– Får vi över 25 procent är det bra, sa Jimmy Jansson strax före SVT presenterade sin valundersökning.

När siffran dök upp på storbildsskärmen visade den 26,2 procent för S, något som väckte jubel bland S-folket.

När merparten av rösterna till riksdagsvalet räknats klockan 00.20 har partiet 28,4 procent, en tillbakagång med 2,8 procentenheter.

Ni jublar som om ni gjort ett kanonval, hur kommer det sig?

– Haha, vi har haft en fantastisk kampanj och det känns verkligen bra. Men det är nya politiska tider, ett nytt politiskt landskap vi ser. Håller det här i sig eller att det hamnar i närheten får man konstatera att det ändå är ett ganska bra resultat. Och vi är fortfarande Sveriges största parti, säger Jimmy Jansson.

I valet till kommunfullmäktige ser det ut att gå betydligt bättre. När 53 av 59 distrikt var räknade har S 34,6 procent. Vid valet 2014 fick man 35,64 procent.

– Det är inte färdigt än men det ser ut som att vi håller fortet. Det verkar som att vi visat vad som behöver göras. Vi har drivit de frågor som är angelägna för människor. Och jag tror att samarbete över blocken uppskattas. Man vill inte ha massa tjafs, man vill ha resultat.

Han tror att den jämna ställningen mellan blocken gör att vi lär få vänta på hur regeringsfrågan ska lösas.

– Oavsett vilka som blir största block kommer det inte att gå att bilda en stark regering. Jag har stora krav på rikspolitikerna att de för samtal och undviker politiskt kaos med eventuellt extraval. Det tror jag inte svenska folket kommer att uppskatta i så fall. Vill man få till en regering som ska få någonting gjort måste man prata över blockgränserna.

[custom-embed script="PGRpdiBpZD0ndHQtdmFsZ3JhZmlrJz48L2Rpdj4KPHNjcmlwdCBzcmM9J2h0dHBzOi8vZDZ2cWM3M3I5a25lLmNsb3VkZnJvbnQubmV0L3YxMy90dC13aWRnZXQuanMnPjwvc2NyaXB0Pgo8c2NyaXB0PgogICAgbmV3IHR0LlRUV2lkZ2V0KHsKICAgICAgICBXaGVyZVRvQWRkV2lkZ2V0OiAndHQtdmFsZ3JhZmlrJywKICAgICAgICB0eXBlOiAnY3VzdG9tJywKICAgICAgICBzdWI6ICd2YWxncmFmaWsnLAogICAgICAgIGNsaWVudElEOiAndHQuc2UnLAogICAgfSk7Cjwvc2NyaXB0Pg=="]

[custom-embed script="PGRpdiBpZD0ndHQtdmFscm9ib3QnPjwvZGl2Pgo8c2NyaXB0IHNyYz0naHR0cHM6Ly9kNnZxYzczcjlrbmUuY2xvdWRmcm9udC5uZXQvdjEzL3R0LXdpZGdldC5qcyc+PC9zY3JpcHQ+CjxzY3JpcHQ+CiAgICBuZXcgdHQuVFRXaWRnZXQoewogICAgICAgIFdoZXJlVG9BZGRXaWRnZXQ6ICd0dC12YWxyb2JvdCcsCiAgICAgICAgdHlwZTogJ2N1c3RvbScsCiAgICAgICAgc3ViOiAndmFscm9ib3QnLAogICAgICAgIGNsaWVudElEOiAndHQuc2UnLAogICAgfSk7Cjwvc2NyaXB0Pg=="]