Sveriges så kallade producentansvarslagar innebär att alla företag som sprider förpackningar och tidningar, också har ett ansvar för att de återvinns. En gigant inom dryckesförpackningar är Tetra Pak, som i går delade ut ett fint pris till Hällby skolas tre femteklasser. De vann nämligen Kartongmatchen, som företaget årligen arrangerar i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Tävlingen har bedrivits som en naturlig del av höstterminens skolarbete. Väl passande, menade biträdande rektor Jari Salmijärvi, dels för att Eskilstuna är en miljökommun och dels eftersom Hällby skola har Grön flagg för att man aktivt arbetar med hållbar utveckling.

En av utmaningar var att eleverna, i det egna hemmet, skulle återvinna så mycket dryckeskartonger som möjligt. På plats vid onsdagens prisutdelning fanns Helena Lindh från Tetra Pak. Hon var mycket imponerad när hon konstaterade att det fanns familjer som före tävlingen inte återvunnit alls, som efteråt återvinner nästan allt.

Artikelbild

Noomi Larsson, 5C, Anton Åhlström, 5A och Moa Streng, 5B är tre av Hällby skolas elever som har många kloka tankar kring vad man kan göra för att vara snäll mot miljön.

– Snacka om förändringskraft! De här tre klasserna har tillsammans gått från ett återvinningssnitt för dryckeskartonger på under 40 procent, upp till 95 procent!

Barnen visste att de skulle få fira och väntade sig diplom och... godis. När Helena Lindh i stället visade en check på 10 000 kronor, ett bidrag till klassresor, blev det stort jubel och applåder.

Tre av de glada eleverna var Noomi Larsson, 5C, Moa Streng, 5B och Anton Åhlström, 5A. Alla tyckte att det varit extra roligt att tävla eftersom det gjort nytta för miljön.

Har ni några personliga favorittips på hur man kan vara snäll mot miljön?

Moa: Återvinn eller återanvänd alla förpackningar! Som dryckeskartonger, dem kan man måla och göra pennställ av.

Anton: Spara på alla naturmaterial! Trä till exempel. Om man har ett papper och skriver fel kan man stryka över, eller använda baksidan i stället.

Noomi: Panta! Det sparar både material och pengar.