I år är det 60-årsjubileum för Skogsmulle, den gröna glada figuren med svans, som dyker upp från intet när barn och föräldrar samlats i naturen.

Så var det på söndagen också när Friluftsfrämjandet i Eskilstuna hade samlat både barn och föräldrar till gemensam aktivitet i Skjulsta en bit utanför Eskilstuna.

Mellan 30 och 35 barn mellan tre och sju år, och deras föräldrar, fanns på plats för att medverka i de aktiviteter som bjöds under förmiddagen.

Artikelbild

En värmande brasa är aldrig fel när man är ute i skog och mark. När Skogsmulle 60-årsfirades i Skjulsta på söndagen tändes många brasor i Skjulsta.

De minsta barnen fick gå en bit innan de samlades i grupp vid en plats dit Mulle plötsligt kom.

Och för att göra den lilla promenaden roligare fick de härma att röra sig som djur på vägen.

‒Kom alla mina mullebarn!, utropade gruppens ledare

‒Som vaddå? svarade barnen.

Artikelbild

Massor av barn i åldrarna tre till sju år, samlades tillsammans med föräldrar, ledare - och Skogsmulle i Skjulsta på söndagen.

Och så fick de röra sig som älgar, fåglar, igelkottar - eller enhörningar.

Nån enhörning hade nu inte Skogsmulle sett i verkligheten. Det berättade Mulle för barnen efter att ha blivit omkramad ordentligt.

Artikelbild

Varför sitta inne och slappa när man kan vara ute i den friska luften? Det var ett antal barn i Skjulsta på söndagen.

Annars betonade Mulle för alla, både stora och små, om vikten att vara utomhus och i naturen, att njuta i skog och mark - och att gå på upptäcktsfärd. Ett utmärkt sätt att koppla av.

De lite äldre barnen hjälptes åt att tända eldar vid rastplatserna i Skjulsta. Med rätt teknik gick det utmärkt att tända elden med hjälp av tändstål, indianpinnar, löv, bark och näver som första bränsle.

För drygt ett år sedan förde Friluftsfrämjandet i Eskilstuna en tynande tillvaro, medlemmarna var få och styrelsen höll på att ge upp. Men efter en inspirationskväll som lockade flera nya entusiaster tändes gnistan hos många och nu finns det hopp och framtidstro i föreningen igen.

‒Men du får gärna skriva att vi söker ledare. Både för vuxna och barn.

Det säger Martin Berggren, som själv stötte på Mulle när han växte upp i Stockholm men nu bor i Eskilstuna med barn och familj - och har utbildat sig till barnledare i Friuftsfrämjandet.