Från de fysiska julkortens verkliga glansdagar i mitten av 1990-talet då Posten hade att hantera lite drygt 60 miljoner julkort har det långsamt sjunkit till cirka 20,5 miljoner julkort i fjol och förväntas parkera någonstans kring dryga 19 miljoner julkort i år.

– Men den fysiska hälsningen är viktig för många. det vet vi, säger Julia Spector, presschef på Postnord i Sverige.

För några betyder julhälsningen sysselsättning. Adde Norlin på posten i Eskilstuna har en grupp med fem anställda som enbart sorterar julpost sedan en vecka tillbaka.

Artikelbild

Julhälsningar med ett vanligt traditionellt julkort minskar fortfarande, men lite över 19 miljoner julkort räknar Postnord i Sverige med att man delar ut i år. För lite drygt 20 år sedan skrevs den summan till 60 miljoner.

Alla är glada åt jobbet och alla är lite förundrade över att julposten vägrar ta slut. Och glada tillrop hörs ända från Hallsberg, där man är glada åt all den post som läggs på i Eskilstuna och som ska till adressater i Eskilstuna också blir kvar i Eskilstuna.

– Vi har till och med tagit lördag och söndag i anspråk, men det kommer hela tiden ny post, säger Adde Norlin.

– Ändå är det väldigt tydligt mycket mindre julpost nu mot när jag gjorde min första jul för trettio år sedan.

På ett litet bord i julpostsorteringen återfinns årets skörd med de där adresserna som är som en utmaning för varje brevbärare. Julkort till Bosse, som bor i den gula villan bakom OK-macken i Vingåker.

Artikelbild

Alldelses som en vanlig jul på posten. Breven till Tomten.

– Det går att lösa, det kanske tar lite längre tid, men det går att fixa. Värre är det med de här breven, lägger han till och håller fram en handfull med brev adresserade till Tomten i Tomteboda.

– Ja, vad säger man. Och om man känner på brevet så här så känns det tydligt att det är ganska omfattande önskelistor.

Artikelbild

Haneen Jabbar gör sin andra jul på posten i Eskilstuna och trivs bra. "Det är ganska lugnt även om det är mycket post som ska sorteras".

Nu tar man in de 19 röda brevlådorna som suttit uppe i Eskilstuna de senaste veckorna, och för alla som vill försöka nå fram med julkort ändå gäller de vanliga brevlådorna, och det vanliga portot.

Varje år får Sifo i uppdrag att för Postnords räkning ta reda på allmänhetens inställning till julhälsningar. Och hälsningen via ett julkort ligger svensken varmt om hjärtat, hävdar man och understryker att fyra av fem vill hitta julhälsningen i sin egen brevlåda medan något färre - tre av fem - väljer att själv skicka dessa julhälsningar i formen av ett julkort.

Artikelbild

Räddningen för posten stavas paket. "De tappade volymerna på julkort tar vi igen på paketen", säger Cathrine Mellgren.

Postnord har i sin undersökning mängder av svar på frågor, bland annat vilka kändisar svenskarna gärna skulle sända en julhälsning till där kung Carl Gustaf följd av statsminister Stefan Löfven och före detta presidenten Barack Obama skulle få de allra flesta julkorten. På delad fjärdeplats kommer kronprinsessan Viktoria och Zlatan och femma blir i år Leif GW Persson.

När det gäller hanteringen av postpaket så ses en markant ökning.

I fjol kalkylerade man med en ökning på mellan 20 och 30 procent på Postnord. Men i verkligheten ökade paketen med 51 procent.

I år räknar man med en ökning på 25 procent, men vet inte om det kommer stämma överens med det faktiska förhållandet.

– Vi ser ett volymtapp på julkorten, men inte på paketen. Här har vi haft ett tryck på cirka 2 000 paket per dag och det har vi haft ganska länge nu, säger Cathrine Mellgren, distributionsområdeschef på Postnord i Eskilstuna.

Från 19 november fram till och med 4 januari styrs en del pakethantering, som normalt sett sköts av Hemköp i Eskilstuna och Ica Stenby, av posten på Björksgatan. Men det gäller bara de kunder som bor på i Hällby och Folkesta och på Norr i Eskilstuna (postnummer 632 39 och 633 43).

Och på posten är man i likhet med alla andra ombud i stort behov av att folk hämtar sina paket.