Under benämningen "Jul från Syrien och andra länder" bjöd Eskilstuna kommuns integrationsprojekt Språkvän i samarbete med Arbetsförmedlingen och Studiefrämjandet in till en mångkulturell musikalisk afton i julens tecken. Just det berikande mötet mellan människor från olika kulturer är grundtanken med Språkvän.

‒Det är integration i praktiken. Vi bygger broar mellan människor och matchar etablerade svenskar med nyanlända, säger Eskilstuna kommuns samhällsvägledare Tove Larsson.

‒I nuläget har Språkvän 2500 engagerade deltagare, berättar Lina Ohan, även hon samhällsvägledare.

Under kvällen stod alltså julens musik och traditioner i olika delar av världen i fokus. Det var ett fullsatt Contrast som bland annat fick njuta av John Armanios tolkning av "Feliz Navidad" på tre språk ‒spanska, engelska och arabiska, innan den internationella julfikan tog vid.

Språkvännerna Shukri Mahamud, 45 år från Somalia och Kaija Utas, 69 år som delvis blev matchade på grund av sitt gemensamma intresse för matlagning och bakning högg in på delikatesserna.

‒Annars pratar vi mest om familj och vardagsliv när vi träffas. Jag har sex barn, berättar Kailja varpå Shukri flikar in:

‒Och jag har fem.

Vännerna träffas antingen hemma hos varandra eller på Fröslunda bibliotek. De läser böcker tillsammans och diskuterar handlingen. Shukri, som har varit i Sverige i fyra år är glad över Kaijas hjälp med svenskan. Kvällens upplägg med så många olika kulturer representerade på scenen och i publikhavet är Shukri Mahamud mycket nöjd med.

‒Jag träffade precis på några somaliska bekanta!