"Ta ledigt från julklappsångest och städhysteri och ta en sväng med moppen i stället!" Så löd uppmaningen från Eskilstuna mopedkultur, till de runt 90 klubbmedlemmarna.

I lördags trotsade runt 20 av dem moddigt väglag och kyla, för att under den årliga Julruschen värmas av klubbgemenskap och sprida glädje utmed vägen.

– Det är rusch i ultrarapid, säger ordföranden Thomas Blomstrand leende.

Artikelbild

Veteranmoppen är i fokus när Ulf Westergren, Bengt Carlsson och Thomas Blomstrand samlas inför Eskilstuna mopedkulturs årliga Julrusch. Kolonnen leds som sig bör av Rudolf den rödnästa renen, längst till vänster i något avmagrad tappning. Kreatör: Bengt Carlsson

Veteranmopederna är dagen till ära pyntade med allt från småtomtar till ljusgirlanger. Bengt Carlsson har gått "all in". Han har dels odlat skägg sedan i september, dels stylat om sin Puch till en mycket avmagrad version av Rudolf den rödnästa renen. Som sig bör ska han leda tomteturen.

Thomas Blomstrand menar att det i sammanhanget spelar mindre roll vilken slags moppe man har, eller om man ens har en. Det viktigaste är man får umgås med likasinnade.

– Det är så enkelt att ta mopeden och åka iväg. Man kör ett tag, stannar, snackar och fikar. Vi har en himla fin gemenskap!

Thomas pekar på en dekal på en av mopparna. "15 är inte en ålder – det är en känsla!"

Artikelbild

Såväl mopeder som förare förväntas vara, och är, julpyntade och fina. "Folk brukar bli rätt glada när vi kör förbi", säger ordförande Thomas Blomstrand.

– Precis så är det! säger han och skrattar.

Klockan börjar dra mot avfärd och efter en stunds slutfix med tomteskägg, julpyntade styren och luvklädda hjälmar, kickas veteranerna i gång. Vasst avgasknatter, motorbrum och blårök fyller vinterluften.

Artikelbild

"Änglagårdsmoppar" i skönt bruksskick från 50-talet, Puch från 80-talet, Zündapp, Crescent och "HPD", hopplockade delar... I Eskilstuna mopedkultur är det viktiga inte vad man har, eller ens att man har en. Det är gemenskapen, som räcker året om.

– Ah, sommardoft! säger mopedfantasten Fredrik Svensson och ler nöjt.