Det var för ganska exakt ett år sedan som händelsen med den sjuka katten ägde rum i Eskilstuna.

Av förundersökningen, som nu har hamnat för handläggning i Eskilstuna tingsrätt, framgår att kvinnan flera gånger förra året uppsökte veterinär för att katten inte mådde bra. Veterinärerna ville att hon skulle komma på nya kontroller och återbesök med katten, men de var inte alltid överens om kattens tillstånd och behov.

Vid ett besök i slutet av november förra året fick kvinnan ett ultimatum av veterinären. Den kraftigt avmagrade, svårt sjuka och döende katten måste avlivas omedelbart. Veterinären försökte förklara för kvinnan att det inte längre fanns någon behandling för den svårt sjuka katten och förklarade att den måste avlivas för att slippa plågorna.

Men kvinnan vägrade, det blev diskussioner och kvinnan förklarade att hon hellre ville att katten skulle självdö hemma. Veterinären förklarade att om de inte fick avliva katten inom en timme så skulle kvinnan anmälas.

Strax efteråt, i ett obevakat ögonblick, tog kvinnan med sig katten därifrån och försvann ut genom dörren.

Någon timme senare skrev den ansvariga veterinären till länsveterinären, berättade vad som hänt, anmälde kvinnan och vädjade om hjälp. Dagen efter, vid ett hembesök hos kvinnan, visade det sig att farhågorna hade besannats. Katten låg död i hemmet.

Strax efteråt skickade länsstyrelsen in en åtalsanmälan till åklagarkammaren där kvinnan anmäldes för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen,

Polisen har efter detta genomfört ett antal förhör med alla inblandade. Kvinnan säger att hon inte gjort något fel utan menar att hon har vårdat katten som man ska. Hon hade inget förtroende för veterinärkliniken hon hade uppsökt, utan ville ta med katten till andra veterinärer för en dubbelkontroll. Ett förhör hos polisen avslutar hon med att säga att hon svär på att hon älskar sin katt, att hon aldrig skulle skada den och att katten var som hennes barn.

Det blir nu Eskilstuna tingsrätt som ska avgöra om kvinnan ska fällas eller frias från djurplågerimisstankarna.