Den fräsande kartongen i soprummet visade sig innehålla tre vuxna katter. Kartongen uppfattades av upphittaren Susanne som "liten" och den var igentejpad.

‒Lådan var så liten att katterna inte kunde stå upp. Det kom förmodligen in lite luft men det fanns inga extra lufthål. Jag blev arg, riktigt upprörd, säger Susanne som tog hand om kartongen och kontaktade Djurhemmet.

‒När vi fick hit katterna var de tydligt påverkade, och rädda. Det var inte läge att undersöka dem närmare så vi vet inte om det finns några id-märkningar, men det har jag svårt att tro. Jag tror att de är hanar alla tre. Två är svarta och vita och en gråvit eller blåvit, säger Maude Larsson, djurhemsansvarig på Djurhemmet Kälby, i Eskilstuna.

På söndagen ett dygn efter ankomsten hade inget av djuren vare sig ätit eller gått på lådan. Om de hade druckit något var oklart. När Eskilstuna-Kuriren träffade katterna låg de helt stilla, i varsitt hörn. Två var gömda i skrymslen, en satt högst upp på en avsats där den tittade in i väggen.

‒Det är ett oroande beteende och jag blir både ledsen och arg. Två av katterna är apatiska, den tredje fräser lite och visar att den i vart fall vill försvara sig. Vad de varit med om innan de hamnade i lådan, och hur länge de stått instängda i soprummet vet vi inte. På måndag ska vi göra en polisanmälan om djurplågeri och ta katterna till veterinär, säger Maude Larsson.

Hon förmodar att katterna kommer från samma hem eftersom de inte gett sig på varandra, vare sig i kartongen eller i det karantänrum de delar. Djurhemmets ambition är att i första hand få katterna att må bra, och sedan omplacera dem. Visar det sig att de är i för dålig kondition lär de dock komma att avlivas.

Anette Wilhelmsson, länsvakthavande befäl vid Sörmlandspolisen får situationen beskriven för sig. Hon säger att det rör sig om ett uppenbart fall av djurplågeri.

‒Det är givetvis brottsligt. Om ingen hade hittat katterna i tid, och de lider brist på mat och vätska så plågas de. Jag skulle rubricera det som djurplågeri, säger hon.

Eftersom någon polisanmälan ännu inte upprättats finns det heller ingen misstänkt. Några iakttagelser eller tips kring kattdumpningen har heller inte rapporterats.