Syftet med besöket var att Sveriges vice statsminister Isabella Lövin skulle få veta mer om de miljösatsningar som Eskilstuna gjort.

Dagen började på Retuna där centrumledare Anna Bergström gav en rundvandring och berättade om verksamheten, hur saker som skänks av Eskilstunabor kommer in till lagret, delas upp bland butikerna, och sedan fräschas upp, lagas eller görs om för att slutligen säljas igen.

– Det är otroligt mycket positiv energi och kreativitet. Och en överväldigande känsla att se alla saker som blivit till skräp men som egentligen är för bra för att slänga. Vi måste hitta system för att ge saker ett andra och tredje liv, säger Isabella Lövin.

Artikelbild

Linus Lakso, ordförande för Miljöpartiet i Eskilstuna, Isabella Lövin (MP) och centrumledaren för Retuna, Anna Bergström.

Under besöket på Retuna fick hon även träffa elever från Recycle design återbruk på Eskilstuna folkhögskola. Över en fika bland symaskiner, gamla tyger och hantverk undrade Isabella Lövin varför eleverna valt programmet.

– Är det för det estetiska eller för att lära sig mer om miljö och återbruk?

– Både och, svarade flera elever.

En av dem beskrev det som en aktivistisk handling att lära sig om hur man lappar jeans och återanvänder kläder och vikten av att göra det man kan för att återbruka både i det lilla och det stora.

Artikelbild

Anna Bergström visade bland annat Retunas lager och processen från inlämnade kläder, möbler och prylar till att det ställs ut i butikerna och säljs.

Eleven Pebbles Byrne berättade om erfarenheten att lära sig om källsortering och systemet med färgade påsar som Eskilstuna kommun använder sig av.

Läs mer ► Folk och kultur i Eskilstuna som drar i gång under onsdagen där hon och Alice Bah Kuhnke kommer att hålla ett panelsamtal.