Janne Hammar och Nina Hedenfeldt ville ha lite mer liv och rörelse på det lilla torget mellan Knivsmedjan och Smedja Soghönan i Rademachersmedjorna. Därför väckte under helgen liv i traditionen att grädda och sälja Gorån enligt ett gammalt recept de fått av museet.

– Smeten gjord av äggulor, mjöl, florsåker, vaniljsocker, grädde och mjölk, berättar Nina Hedenfeldt.

Rånen gräddas genom att rånjärn värms över glöd. De heta järnen smörjs sedan med lite smör innan smeten hälls i.

Artikelbild

Men att grädda rånen är inte så enkelt som det ser ut, konstaterade Janne Hammar och Nina Hedenfeldt som klivit ur sina smedjor för att prova rångräddningskonsten.

– Det gäller att ha rätt värme på rånjärnet och att man inte gräddar för kort eller för lång tid, säger Janne Hammar.

Förbipasserande som smakade gav dock Gorånen högt betyg.

Runt om i Rademachersmedjorna pågick andra aktiviteter. Bland annat gick det att prova på smide på gammalt sätt.