Strax efter klockan halv elva kommer de första hungriga eleverna in i Gökstensskolans restaurang och tar ivrigt för sig av den nylagade maten. I dag är det vegetariskt på menyn, tacolåda och quorn i currysås sprider en tilltalande doft i lokalen.

– Vi erbjuder alltid två rätter och fyra dagar i veckan är ett av alternativen vegetariskt, en dag i veckan är båda alternativen vegetariska, säger Henrik Färnqvist som är tillförordnad kökschef på Gökstensskolan.

Henrik Färnqvist har jobbat i restaurangen på Gökstensskolan i tre år och att få många synpunkter på maten är något han är van vid och välkomnar.

Artikelbild

Tacolådan gick åt i en rasande fart när eleverna strömmade in på restaurangen på Gökstensskolan.

– Överlag är det positiva kommentarer. När det gäller önskemål handlar det ofta om pannkaka, pizza, hamburgare och tacos. Vi försöker tillmötesgå önskningarna och servera det då och då, säger Henrik Färnqvist.

Han har tagit del av några av alla de synpunkter som kommit via Eskilstuna-Kurirens åsiktssidor och tycker att det är positivt att föräldrar engagerar sig i skolmatsfrågan.

– Det är bra att åsikterna kommer fram, föräldrar är också välkomna att vända sig direkt till mig om de har några funderingar, säger Henrik Färnqvist.

Dialogen med eleverna är viktig betonar Henrik Färnqvist, två gånger per termin sitter han ner med elevernas matråd för att ta till sig deras synpunkter. Elevernas önskemål ska sedan kombineras med de riktlinjer skolköken har att rätta sig efter från kommunen samt den gällande budgeten.

Artikelbild

Det finns gott om grönsaker att välja på för eleverna på Gökstensskolan.

Är det en svår balansgång?

– Nej, jag tycker att det går bra. Det är svårt att tillgodose alla, men vi försöker variera oss så att så många som möjligt ska bli nöjda.

Artikelbild

Varje dag erbjuds eleverna ett vegetarisk alternativ på skolorna i Eskilstuna kommun, en dag i veckan är det helvegetariskt på menyn.

I augusti 2017 Måltidschefen efter kritiken: "Vi tar det till oss"

– Huvudsyftet för oss är att eleverna ska bli mätta och glada så att de kan ta till sig utbildningen de får, tillägger Henrik Färnqvist.

Artikelbild

Salladsbuffén på Gökstensskolan.

Vad har du för tips till föräldrar som vill få till en mer varierad kost för sina barn?

– Generellt handlar det om att även vuxna ska våga prova nytt och stå på sig inför sina barn.