Kommunens resultat 2019: 149 miljoner

Eskilstuna kommun gör ett preliminärt resultat för 2019 på 149 miljoner kronor.

De sparåtgärder som den politiska majoriteten beslutade om 2019 har minskat kommunens kostnader med 80 miljoner kronor.

De sparåtgärder som den politiska majoriteten beslutade om 2019 har minskat kommunens kostnader med 80 miljoner kronor.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna kommun2020-01-22 11:59

När kommunens första delårsrapport presenterades i maj förra året drog den politiska majoriteten i handbromsen. Prognosen då visade på ett minusresultat på 16 miljoner kronor. Beslut fattades om inköpsstopp, restriktivitet vid anställningar och höjda utdelningskrav från de kommunala bolagen.

Och kostnadsjakten tycks har gett resultat. Det preliminära resultatet för kommunens ekonomi som nu har sammanställts visar att kommunen går plus med 149 miljoner kronor, fyra miljoner från det budgeterade resultat på 153 miljoner.

Sparåtgärderna har sänkt kommunens kostnader med 80 miljoner kronor och den höjda utdelningen från bolagen har bidragit med 60 miljoner.

– Den budgeterade nivån för 2019 på 153 miljoner kronor har nästan nåtts genom att kommunen har bromsat upp kostnadsutvecklingen och att bolagen bidraget med höjd utdelning. Även om några nämnder har ett besvärligt ekonomiskt läge så är det deras åtgärdsarbete som bidragit till resultatet, säger Eskilstuna kommuns ekonomidirektör Pia Järnkvist i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) säger att resultatet är bra men betonar att kommunen har ett svårt ekonomiskt läge de närmaste åren. Socialnämnen dras med ett stort underskott och investeringar ska göras inom välfärden.

–  Ett starkt resultat är viktigt för att vi ska kunna finansiera välfärden på sikt. Kommunen står fortfarande inför stora utmaningar. Det blir fler yngre och äldre i samhället och vi behöver investera i bland annat äldreboenden och förskolor, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!