Det var den 15 april i år som 22-åringen befann sig i bilen på Eskilstunavägen vid OKQ8-macken i Torshälla. I handen höll han sin mobiltelefon och blev iakttagen av en polisassistent.

Körningen ska inte ha gått något vidare. Det tyckte inte polisen och inte 22-åringen heller som har erkänt brottet. Han vinglade med fordonet, pendlade i hastighet och glömde blinka när han skulle svänga. Han har "inte använt körriktningsvisare" som det står i den stämningsansökan som nu har skickats in till Eskilstuna tingsrätt. 22-åringen har åtalats för brott mot trafikförordningen.

Detta är inte första gången som en bilförare i Eskilstuna åtalas för att ha haft mobiltelefonen i handen under pågående körning. Det har hänt ett par gånger sedan den hårdare nya lagen om mobiltelefonförbud under körning infördes den 1 februari i år.

Åklagaren i det här fallet skriver att gärningen ska bedömas allvarligare eftersom användandet av mobiltelefonen har påverkat bilkörningen. Påföljden borde därför överstiga den annars bestämda påföljden om 1 500 kronor i penningböter, skriver åklagaren.