Larmet om explosionen inkom 06.50 på onsdagsmorgonen. Inringare vittnade om kraftiga smällar från byggnaden på Libergsgatan på Väster i Eskilstuna, med rökutveckling som följd.

– När vi kom dit rykte det, och inne i lokalen brann det, sa Johan Gustavsson, inre befäl på räddningstjänsten, kort efter räddningstjänsten ankomst.

Till följd av explosionen slogs både el och fjärrvärme ut i stora delar av Eskilstuna. Många personer hörde av sig till Eskilstuna-Kuriren under morgonen.

– Vi bor i ett av tornhusen i Tunavallen och det lyser inte hemma hos någon i city eller Nyfors, uppgav en person strax efter klockan sju.

– Strömmen gick här i centrum. Det var som att det small till bara, sa en annan person som arbetar i centrum.

Från Slagsta kom rapporter om att det fanns ström, däremot inget varmvatten.

– Det har nog slagit ut fjärrvärmen är jag rädd, uppgav en Slagstabo som hörde av sig.

Räddningstjänsten fick snabbt den akuta situationen under kontroll och kunde avveckla sin insats vid 08.30. Brandmästare Tobias Wingemark, som ledde arbetet på platsen under morgonen, berättar:

– Det brann väldigt bra när vi kom till platsen. Vi fick gå på med väldigt mycket pulver först för att släcka branden, och sedan skum på oljan. Explosionen var en brandgasexplosion. Silikonolja som har antänts och skjutit väggarna utåt. Vi visste inte hur mycket el som fortfarande var inkopplat och hade ingen möjlighet att stänga av elen på egen hand, så vi fick gå försiktigt fram. Det är en elektrisk anläggning, men det fanns inte så mycket brännbart i den så vi släckte den ändå relativt snabbt.

Eskilstuna Energi och miljö lyckades via omkopplingar få igång el och fjärrvärme förhållandevis fort. Vid tidpunkten för räddningstjänstens avveckling hade hela Eskilstuna utom Ärla kommit igång igen, och även i Ärla började el och fjärrvärme fungera under förmiddagen.

Skadorna på och i byggnaden är dock ett kvarstående problem. Explosionen var så kraftig att väggarna rubbades och delar av Libergsgatan utanför ställverket stängdes av på grund av rasrisk.

Gatan utanför är avstängd utifall väggen ut mot gatan skulle släppa ännu mer eller rentav rasa. Väggen mot innergården, som lutar ännu värre, riskerar inte att falla över någonting om den skulle falla.

– Byggnadsingenjörer har varit på plats under dagen och konstaterat att det föreligger rasrisk. Vi måste därför stärka upp byggnaden innan vi beträder den. Gatan kommer att vara fortsatt avspärrad till det är gjort, säger Ida Elings Högberg, tillförordnad elnätschef på Eskilstuna Energi och miljö, till tidningen på eftermiddagen.

Utöver räddningstjänsten dirigerades även ambulans och polis till Libergsgatan efter explosionslarmet. Ingen person ska dock ha kommit till skada och polisen misstänker inget brott.

– Vi har inte hittat några tecken på någon detonation och det finns ingen brottsmisstanke. Ingen har heller skadats, säger presstalespersonen Thomas Agnevik.

Lars-Olov Persson, driftchef för området elnät inom Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, bedömer att ett tekniskt fel sannolikt ligger bakom det inträffade.

– Ställverket är inomhus och är väl skyddat, så det måste ha varit ett tekniskt fel. I elkomponenterna finns en viss mängd olja och det är den som har brunnit, säger han.