– Kan du lova att drastiskt minska segregationen i bostadsområden, skolor samt förskolor?

Sedan dess har Pirjo Brissman fått svar av sex partier. Hon tycker att svaren var "standardsvar".

– Jag blev inte jätteimponerad. Jag tror att man måste bygga bort segregationen, den ska inte förekomma i bostadsområden och man hade behövt börja i förrgår, säger hon.

Artikelbild

Pirjo Brissman har länge sökt sig till mångkulturella områden i arbetslivet. Jobbet har gett henne "en stark tro på människor, på deras intentioner och viljor".

I dag är hon 62 och har arbetat både i privilegierade och utsatta områden, bland annat i Skiftinge, Odlaren men också Bergsjön i Göteborg. Flera gånger har hon bytt jobb för att återkomma till mångkulturella skolor.

– Jag tycker att jag behövs där och jag trivs med människor som har olika förutsättningar, säger hon.

Vilka egenskaper ska man ha för att jobba i ett mångkulturellt område?

– Man måste vara genuint intresserad av människor och ha en stark tro på allas lika värde. Annars lyckas man inte. Barn känner sådant direkt, de är genier på att läsa känslor.

Segregationen har hon sett på nära håll och hunnit reflektera kring.

– Det är en jättestor bov till de här gängbildningarna, det blir ett vi och dem. Jag tycker att man ska sprida ut oss, inte bara "dem", utan oss alla, säger hon.

Efter valet vill hon se en bostadspolitik som bryter segregationen.

– När man bygger fina lägenheter ska man se till att en viss procent ska vara blandat med nysvenskar och folk som har bott här hela livet. I alla områden ska man ha villor och radhus utöver lägenheter. Man måste få möjligheten att umgås på ett normalt sätt genom att finnas i samma kvarter, säger hon.

Hennes föräldrar kom från Finland och var arbetskraftsinvandrare.

– Det var motsättningar då också, men det är ju inte längre så. Det går att integreras om viljan och förutsättningarna finns men man ska inte skapa stora områden med mycket hyreshus, säger hon och fortsätter:

– Man ska inte bli en sluten klick som håller ihop, utan man ska blanda sig. Det är inte bra för svenskar heller. Nu har vi fått nya människor till vårt land och vi måste beblanda oss, vi måste se till att det inte blir utanförskap.

På förskolan i Nyfors arbetar hon mycket med språkträning med barnen.

– Deras föräldrar kan prata svenska med mig som lärare men det är visst ordförråd då. När de pratar om det de tycker och tänker pratar de med sina vänner och det är inte svenska som de använder. Det blir alltså inte ett fullvärdigt svenskt språk på grund av segregationen, säger hon.

Hon har själv lärt sig finska med sina föräldrar.

– Hemspråket är otroligt viktigt för individen, man ska få vara stolt över sitt ursprung och ha med sig sin kultur och sitt språk. Det är ingenting vi ska ta ifrån dem, säger hon.

Själv bor hon i Ostra och röstar i Vallby.

– Där är sverigedemokraterna störst trots att väldigt få invandrare bor i området. Man blir rädd för det som är okänt, man vill inte beblanda sig, det är den första instinkten tror jag. Men man måste komma över den. De flesta människor är ju goda, säger hon.

Vad har ditt jobb gett dig?

– En stark tro på människor, på deras intentioner och viljor, och det är jag glad för.