I Stockholms län råder det förlossningskris. Prognosen för födslar under sommarens två sista månader är på gränsen till vad sjukhusen har kapacitet för, det rapporterar Dagens Nyheter. I Eskilstuna räknar man med liknande läge som ifjol och det finns god beredskap på förlossningen.

– Det är samma läge som vi står inför varje sommar. Vi tar emot som normalt, vi har ett högt tryck av gravida över lag, det är många som föder barn i Eskilstuna, säger Katarina Söderström Nilsson, vårdenhetschef på barnmorskemottagningen.

Några väntande föräldrar i Stockholmsområdet har hört av sig till Mälarsjukhuset för att kolla platstillgången, men i slutänden brukar det kunna lösa sig på plats mer lokalt. Några oroliga Eskilstunabor har hört av sig för att kolla läget när de reagerat på vad de läst i tidningen, men här finns resurser för att hantera eventuella toppar som kan komma under sommarmånaderna.

– Vi bedriver verksamheten som vanligt och barn kommer när de kommer. Vi har verksamhet året om och det brukar bli toppar i december och juli, vi planerar semestrarna utifrån detta. Men det är ju inte som i industrin där de stänger ner produktionen i juli, säger Louise Hildenborg.

Även framöver ser det ljust ut och sjukhuset bygger för framtiden. 2023 ska den nya akutavdelningen stå klar med en anpassad förlossning för att möta kommande behov.