M vill exploatera grönytor i industriområden

Moderaterna i Eskilstuna har presenterat sina förslag till ny översiktsplan. Nej till getingmidjor och ja till höghus.

Moderaternas förslag till ny översiktsplan lär skapa viss debatt bland Eskilstunaborna. Jari Puustinen hävdar att de "gör vardagen enklare för alla".

Moderaternas förslag till ny översiktsplan lär skapa viss debatt bland Eskilstunaborna. Jari Puustinen hävdar att de "gör vardagen enklare för alla".

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-10-01 19:15

Flera av moderaternas förslag är kända sedan tidigare, som parkeringshus i Nyfors och viadukt över järnvägen vid Stålforsbron. Mindre känt är att moderaterna vill kunna exploatera grönytor på platser som i detaljplanen pekas ut som industriområden.  

– Ta logistikparken i Kjula till exempel, där finns en stor grönyta. Man kan tycka att det är idylliskt men det är utpekat som industriområde och då ska vi inte hindra eller omöjliggöra expansion och etablering, säger moderaternas gruppledare Jari Puustinen.

Han säger att möjligheten att exploatera grönområden ska gälla i alla industriområden i kommunen.

Moderaterna i Eskilstuna vill även placera den tänkta kongressanläggningen på Strömsholmen, samt utveckla Stadsparken genom att tillåta att det byggs en å-nära restaurang.

 – Kommunen ska inte bygga, bara möjliggöra en restaurang. Vi har en otroligt vacker stadspark men den upplevs som otrygg kvällstid för att det inte är några aktiviteter. En restaurang skulle skapa naturliga flöden av människor. Det behövs ingen kolossal anläggning utan mer som det där glashuset vid vattnet i Västerås, säger han.

Moderaterna upprepar även partiets mer högtflygande drömmar. I centrala Eskilstuna, och i  Fristadsreservatet som nämns specifikt, vill moderaterna tillåta höghus, och då menar de verkligen höghus.

– Jag kan tänka mig två riktigt höga hus, 30 våningar höga är inget bekymmer. Det viktiga är att möjligheten ska finnas, sen får vi se om det finns någon entreprenör som vill bygga högt. 

Översiktsplanen bör, enligt moderaterna, även innehålla skrivningar om att biltrafikhämmande getingmidjor ska byggas bort.

– Att bygga en rondell på Mått Johanssons väg finns med i majoritetens överenskommelse. Men vi har varit i majoritet i fem år nu utan att komma någonvart. Getingsmidjor är ett problem på flera ställen i stan och de måste bort.  

Vilka förslag ser du som mest sannolika att genomföras?

– Jag hoppas på två av punkterna som vore mycket bra för Eskilstuna om de genomfördes. Först ett parkeringshus på Nyforsparkeringen. Då löser vi parkeringsfrågan för pendlare, boenden och besökare. Sen är det viadukten över järnvägen. Den skulle kunna vara på plats väldigt fort och lösa proppen på den sidan stan.

Socialdemokraterna har redan ratat viaduktförslaget.

– De har inte förstått hur bra idén är. Ibland behövs det en längre process för att inse att det är en bra lösning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!